Upp till bevis, Björklund

I en rapport till Lärarförbudnets kongress, konstateras att skolan blir alltmer ojämlik. Utredaren konstaterar att begreppet ”likvärdig skola” håller på att tömmas på innehåll, i takt med att den klassmässiga segregeringen ökar. Man konstaterar också att vinsterna till friskoleägare går ut över kvaliteten:

Utredaren har gjort en bearbetning av sambandet mellan ägarform och faktorer som lärartäthet, andel behöriga lärare, tillgång till skolbibliotek, med mera och konstaterar att det finns ett tydligt samband mellan lärartäthet och driftsform: Ju högre vinstkrav desto färre lärare per elev.

I valrörelsen lyckades vi och Vänsterpartiet få upp frågan om friskolornas vinster på agendan. Folkpartiet erkände till slut att vinsterna är ett problem. Nu är det upp till bevis, Jan Björklund. Hur länge ska vinstslöseriet få gå före elevernas intressen?

Det finns 3 kommentarer till “Upp till bevis, Björklund”

 • Anonymous skriver:

  Om friskolorna har sämre kvalitet därför att de tar ut större vinster, som du säger, hur kommer det sig att föräldrar sätter sina barn i dessa skolor?

  Den jämlika skolan är den, där alla får lika betyg. Hur bra har det fungerat så lång?

  Newman

 • Adam Fieber skriver:

  Ambivalensen är så förvirrande. Jag talar nu generellt om vänsterns friskoledebatt och inte bara om just detta inlägg och denna rapport.
  Ena dagen hävdar man att privatägda skolor skapar segregation och klassklyftor (eftersom högutbildade föräldrar placerar sina barn där?) och nästa dag hävdar man att friskolorna är så hiiimmla dåliga eftersom man plockar ut så mycket hemska vinster.

  En fråga jag dock verkligen skulle vilja ha raka svar på är om det i vänsterns drömsamhälle skulle vara stat/kommun bestämde vilken skola man ska gå i?

 • Anonymous skriver:

  mest pengar ska gå till den skola där behoven är som störst. svårare än så är det väl inte?

Skriv en kommentar

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php:39 Stack trace: #0 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #2 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #3 {main} thrown in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php on line 39