Hem / Pressmeddelanden / Sexköpslagen bör utökas – inte ifrågasättas

Sexköpslagen bör utökas – inte ifrågasättas

9 februari, 2015

I veckan presenterades en rapport om sexköpslagen, beställd av RFSU. Med rapporten som utgångspunkt har man i den efterföljande debatten ifrågasatt den svenska lagstiftningen som utgår från en förståelse för könsmaktsordningens våld och konsekvenser. Det är en farlig väg att gå i en tid när rätten till den egna kroppen är under attack i Europa. En lagstiftning som kriminaliserar köparen och lägger skulden på mannen som betalar för någon annans kropp är ett kraftfullt verktyg i kampen mot sexköp. Det är beklagligt att RFSU vill lägga fokus på kritik mot detta verktyg, när det finns så mycket att göra i tillägg till lagstiftningen. Den grundläggande utmaningen är att män måste sluta köpa sex.

Rapporten från Malmö högskola är en sammanställning av tidigare forskning på området och visar bland annat att andelen sexköpare har minskat avsevärt sedan lagen infördes. Sveriges lagstiftning är unik och har dessutom varit ett viktigt stöd i arbetet för att förebygga människohandel för sexuella ändamål. Att RFSU då väljer att tolka rapporten som ett hinder för stöd och hjälp till de kvinnor som befinner sig i prostitution är en märklig slutsats.

De som befinner sig i prostitution är en utsatt grupp och arbetet för deras trygghet är bristfälligt. Bemötandet från instanser som möter dessa kvinnor är många gånger dåligt och ökar stigmatiseringen. Det behövs ökad kunskap och särskild kompetens hos myndigheter och sjukvård för att kunna ge stöd och möjlighet att lämna prostitutionen. Rapporten lyfter viktiga problem och frågeställningar som behöver tas upp, men som nu överskuggas av fokuset på just lagstiftningens vara eller icke vara. Det finns inget motsatsförhållande mellan kriminalisering av sexköp och samhällets insatser för att hjälpa de som befinner sig i prostitution. I länder där det är lagligt att köpa sex är varken prostitutionen, stigmatiseringen av prostituerade eller otryggheten mindre.

Det största problemet är att män tar sig rätten till kvinnors kroppar och faktumet kvarstår att om inte män köpte sex så skulle det inte finnas prostitution. Vi måste vidta ytterligare åtgärder mot mäns våld mot kvinnor. Sanningen är att nio av tio kvinnor skulle idag lämna prostitution om de hade ett val. Kvinnors rätt att äga sin egen kopp är fundamental i ett feministiskt samhälle. Utgångspunkten för diskussionen idag borde handla om en utvidgning och kompletterande av lagen. Idag sker 80 procent av svenska mäns sexköp utomlands. Kriminalisering av sexköp utomlands är nästa steg i en sexköpslagstiftning som lägger skulden där den hör hemma – hos köparen. Så bygger vi ett feministiskt samhälle fritt från prostitution.

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 150207-8.

 

För mer information:
Tove Liljeholm
Pressekreterare Ung Vänster
08-654 31 00
072-587 86 85
[email protected]