Kapplöpningen mellan demokraternas två kandidater Clinton och Obama är inne i sin slutspurt. Primärvalen sägs vara avgörande. Det demokratiska partiets kandidat kommer att utmana den hökpolitik som har styrt Vita huset under de senaste åtta åren. Men vad är egentligen skillnaden mellan de två kandidaterna och kanske ännu viktigare, var går den politiska skiljelinjen mellan de två högerpartier som dominerar amerikansk politik?
Idag läser jag Åsa Linderborg som klargör situationen på ett bra sätt. Sanningen är att USA:s politiska framtid avgörs utanför de politiska processerna som partimedlemmar eller befolkning deltar i. I primärvalen är det istället de mäktiga industrimagnaterna (i synnerhet vapenindustrin), lobbyorganisationer och diverse grovt konservativa kristna grupper som lägger sin röst på sina kandidater. Eller som Linderborg skriver,
”Hillary Clinton är vapenindustrins presidentkandidat, ingen annan har erhållit så stora bidrag som hon i trygg förvissning om att det är välinvesterade pengar. Som den amerikanske journalisten Paul W Lovinger konstaterar (www.commondreams.org), protesterade hon aldrig mot makens alla krig, attacker och invasioner: Afghanistan, Bosnien, Colombia, Haiti, Irak (1993, 1996, 1998), Somalia, Sudan och Jugoslavien. Som en av de sista har hon försvarat Bushs ockupation av Irak, även om hon i dag går till val på att göra slut på kriget. Hon vägrar dock tala om hur eller när.
[…]
Vit kvinna mot svart man, underställt kön mot underställd ras. Så har aldrig tidigare ett amerikanskt presidentval sett ut, och kanske kan man tolka det som ett bevis för att jämlikheten har ökat. En verklig anomali i sammanhanget är Obama, vars kenyanske far gav honom mellannamnet Hussein. Och visst har både kvinnor och svarta i ett längre perspektiv fått det mycket bättre i USA. Samtidigt ska man inte överdriva framstegen; Obama är den ende afroamerikanen i USA:s senat, och den femte i historien. Kanske kan man tolka Clintons och Obamas spektakulära positioner som ett uttryck för vår tids avpolitisering; det spelar inte så stor roll vem som presiderar – kjoltyg eller neger – det är ändå marknaden som regerar.”
Värt att lägga på minnet när nästa amerikanska president, demokrat eller republikan, inleder sin operation ökenolja.
Hälsningar från Ung Vänsters Veckokurs i ett snöigt Motala.