Denna vecka är det ett år sedan domen mot de ansvariga bakom webbplatsen The Pirate Bay. De utsända från film- och musikindustrin kunde bevisa att sidan "tillgängliggjort" 20 låtar, nio filmer och fyra dataspel. Domen blev ett års fängelse och 30 miljoner kronor i skadestånd. Historien om förundersökningen, rättegången och domen är inget annat än en rad rättsvidriga skandaler, ovärdiga ett land som Sverige.
Rättegången mot The Pirate Bay var dock bara en i raden av de tillfällen under 2009 då jakten på internetanvändare, vars vanor inte faller storföretagen i smaken, trappades upp. Paniken över en teknikutveckling som kännetecknas av delaktighet och öppenhet blev allt tydligare. IPRED-lagen genomdrevs under hejarop från upphovsrättsindustrin, men redan ett halvår senare kom krav om hårdare tag och ökade befogenheter. Samtidigt kom läckor från ACTA-förhandlingarna, om förslag på att tulltjänstemän ska ges möjlighet att leta igenom digitala lagringsmedier som mp3-spelare och kameror i jakt på piratkopierade filer. Än idag är hemlighetsmakeriet kring ACTA kompakt och allmänheten ges varken inflytande eller insyn.
Idag kan en knapptryckning på din dator innebära att staten läser dina mail eller att Per Gessle ges tillgång till din hemadress – om du gjort dig skyldig till ett brott är oviktigt i sammanhanget. Principen om att vara oskyldig tills motsatsen är bevisad ställs på huvudet på internet.
Att vara ung, musikintresserad och aktiv internetanvändare kan inte innebära automatisk brottsmisstanke och våra rättigheter ska inte förhandlas bort bakom stängda dörrar. Makthavarnas förehavanden ska vara offentliga så att de kan kontrolleras av befolkningen, inte tvärtom.
Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 100418
För mer information, kontakta:
Ida Gabrielsson, förbundsordförande
[email protected], 0738-24 12 13
Elisabeth Biström, informationssekreterare
[email protected], 070-203 82 04