Ung Vänsters feministpris är instiftat för att uppmärksamma viktiga organisationer, händelser eller personer som påverkat debatten eller drivit fram konkreta förändringar i arbetet för ett jämstäldt samhälle. Feministpriset delas ut i samband med firandet av internationella kvinnodagen.
Årets pristagare är Umeåuppropet som startade som ett lokalt initiativ i samband med den så kallade Hagamannens övergrepp mot kvinnor i Umeå. Syftet var att sätta fokus på mäns våld mot kvinnor och vardagsrädsla. Uppropet har nåt fler kommuner och bidragit till en diskussion om kvinnors rätt till ökat livsutrymme.
Motiveringen lyder
Umeå uppropet utgör ett viktigt initiativ i kampen mot mäns våld mot kvinnor. Dagligen begränsas tjejers livsutrymme och vardagsrädsla utgör en stor del av kvinnors och tjejers vardag. Att ständigt behöva kalkylera med och förhålla sig till risken att bli utsatt för kränkningar och övergrepp är en verklighet för kvinnor idag. Uppropet sätter fingret på hur mäns våld mot kvinnor och vardagsrädsla ständigt ignoreras och ifrågasätts.
– Ung Vänsters feministpris behövs för att uppmärksamma initiativ och personer som tar tjejers livssituation på allvar. Det krävs omfattande förändringar på flera områden i Umeå såväl som andra kommuner som måste ta ansvar för kvinnors verklighet och vidta åtgärder. Ung Vänster vill se ett ordentligt stöd till tjej- och kvinnojourer, att stadplaneringen ses över ur ett feministiskt perspektiv och att feministiskt självförsvar införs i skolan, säger Ida Gabrielsson ordförande Ung Vänster.
Elin Johnson är bosatt i Umeå och ordförande för Ung Vänsters feministiska utskott som har förberett priset.
– Jag blev väldigt glad när Umeåuppropet drog igång, det tydliggjorde verkligen det som utgjorde vardagslivet i Umeå och breddade diskussionen till att handla om mer än Hagamannen. Man blir arg över att det görs så lite för att komma till rätta med ett problem som varje dag begränsar oss kvinnor och våra möjligheter. Därför känns det bra när fler säger ifrån och visar att genom att gå ihop och ställa krav utifrån kvinnors reella upplevelser kan man också få till en förändring, säger Elin Johnson.
– Vi kvinnor måste få känna oss trygga och fria oavsett om det handlar om att gå hem sent på kvällen eller i det dagliga livet i våra relationer, avslutar Gabrielsson.
För mer information kontakta;
Ida Gabrielsson, förbundsordförande, 0738-24 12 13
Elin Johnson, ordf. feministiska utskottet, 070-213 88 92