Hem / Blogg / Almedalen # 3. Mer FRA och misslyckade skämt från Kd

Almedalen # 3. Mer FRA och misslyckade skämt från Kd

9 juli, 2008

FRA-debatten fortsätter att vara het i Almedalen. Under gårdagen ordnades ett seminarium, där bland andra Mikael Odenberg (m), Annie Johansson (c), Per Ström, Anders Wik, före detta överdirektör för FRA och Anna Pettersson från stoppafralagen.nu deltog. Diskussionen handlade om vad som händer efter FRA-lagen, vad lagen innebär och vilka konsekvenser den får. Paneldeltagarna var förstås inte överens. Medan Annie Johansson pekade på de instanser som kommer att tillsättas för att granska FRA: s verksamhet, påpekade Anna Pettersson att problemet inte är vilka som ska kontrollera och granska, utan att staten överhuvudtaget ges tillgång till medborgarnas korrespondens. Hon hävdade också det absurda i en granskning som ska bygga på att FRA själva ska dokumentera sin verksamhet och de eventuella fel och övertramp de gör, för att detta sedan ska kunna granskas. Hur ska man kunna lita på att FRA rapporterar sina misstag?

Mikael Odenberg och Anders Wik menade att medborgarna inte behöver oroa sig. FRA ska ha i uppgift att granska ”utländska förhållanden”, inte svenskars sms och e-post. En man i publiken verkade inte övertygad, och frågade om hur man skulle kunna skydda känslig e-post från att fastna i FRA: s filter. ”Kryptera!” blev svaret från Wik.

Per Ström frågade förespråkarna, hur samhällsdebatten och det civila samtalet kommer att påverkas av lagen. Enbart oron för att vara övervakad av staten kväver och tystar. Bara misstanken att det registreras ifall man går in på den ena eller andra websidan, kan leda till en farlig självcensur, menade han.

Rick Falkvinge har också refererat seminariet.

Gårdagen var för övrigt Kristdemokraternas dag. Jag hörde bara sista halvan av Göran Hägglunds tal. Det var inte bra. Han försökte vitsa till det genom att via två ganska taffliga skämt – ett om tysta norrländska chaufförer och ett om att styra komikern Pia Johanssons kropp – göra en poäng av oppositionens påstådda oenighet. Det kom också en såväl plump som obegriplig jämförelse mellan stalinism och ”sahlinism”. Hittills det minst lyckade talet.

I medierna: DN, Almedalsbloggen