”Bail out the people” borde utgöra huvudspåret för en politik som tar Sverige ut ur krisen och lågkonjunkturen. Kraftiga offentliga satsningar NU! Den rådande stämningen är dock det motsatta – ”Bail out the rich”. Det är tydligt att ägarna och de högsta cheferna inte bryr sig om lågkonjukturen. Hundratusentals människor har varslats. Samtidigt smider ägarna planer för nya bonusprogram och lönehöjningar.
Fallet Volvo har för länge sedan gått över anständighetens gräns. 16 000 anställda har varslats. 7 000 av dessa i Sverige. Samma vecka som IF Metall tar ett steg tillbaka och öppnar upp för lönesänkningar för de anställda, diskuterar Volvos företagsledning nya bonusprogram. Så illa är det på arbetsmarknaden. Den svenska regeringen är dock nöjd med de rådande styrkeförhållandena. Moderaterna går i polemik mot Mona Sahlin som kritiserat lönesänkningarna,
– Sahlin väljer att inte respektera partsautonomin. Det är anmärkningsvärt att hon öppet lägger sig i parternas överenskommelser på svensk arbetsmarknad. Sahlin borde hålla sig till de delar av arbetsmarknadspolitiken som är politikens ansvar.
Moderaternas angrepp är grundat i en egen utarbetade strategi. Samtidigt som de i retorik har sagt sig försvara den svenska modellens principer har Moderaterna i egenskap av regeringens ledande parti drivit på för att på alla tänkbara sätt lagstifta mot samma modell. Sänkta a-kasseerättningar och höjda avgifter, hårdare tag mot sjukskrivna, slopandet av studerandevillkoret och enorma skattesänkningar istället för verkningsbara satsningar på offentlig sektor är hårda slag mot den svenska modellen. Sedan har man överlåtit retorisk fackbashing åt tankesmedjor och enskilda riksdagsledamöter tillhörande allianspartierna.
Det finns mycket att säga om tidsandan. Men huvuddragen går ut på att vanligt folk, genom lägre löner och urholkad offentlig service, ska betala för en kris som är en av många naturligt förekommande kriser i det kapitalistiska systemet. Frågan är vad som händer nu. Det är uppenbart, precis som Dagens Arbete resonerar kring IF Metalls krisavtal, att avtalet inte garantera att fler varsel undviks. Grundförutsättningarna för sådana garantier saknas så länge Sverige styrs av en marknadsfundamentalistisk högerallians.
Slutligen, två tips. Ali Esbati på SVT Opinion och Hans Linde om varslen i Bollnäs och Gävle.
Andra som bloggat: Esbati, Hans Linde, Svensson,
I medierna: DN, Dagens Arbete 1, Dagens Arbete 2, Expressen