I Dagens Nyheter den 14 april kunde vi läsa att fyra av tio lägenheter i Stockholm hyrs ut i andrahand i strid mot lagen, enligt en granskning av de tre största allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm. Siffrorna är inte direkt förvånande – nästan hälften av alla unga mellan 20 och 27 år saknar idag egen bostad. Den omfattande andrahandsuthyrningen är en konsekvens av att bostadspolitiken på både nationell och kommunal nivå fullständigt havererat.
Många av dem som bor i andrahand i Stockholm är unga som riskerar att utnyttjas genom oschyssta hyresvillkor eller överhyror. Enligt nätverket Jagvillhabostad.nu ligger andrahandshyrorna i snitt 40 procent högre än på förstahandsmarknaden. Många står i beroendeställning till den de hyr av och vågar inte anmäla överhyror till Hyresnämnden, samtidigt som det i stort sett inte finns några sanktioner för den som hyr ut sin lägenhet utan tillåtelse eller som tar ut för mycket i hyra.
Den borgerliga regeringen har under den här mandatperioden gjort allt annat än att förbättra situationen för Stockholms unga. Man har slopat alla tidigare stöd till byggande av bostäder. Några av stöden var riktade till byggande av små hyresrätter på orter med bostadsbrist – det vill säga precis den boendeform som allra flest unga efterfrågar. Enligt en rapport av SKOP på uppdrag av Hyresgästföreningen, ställdes byggandet av 5 000 lägenheter in direkt efter att stöden avskaffades, vilket motsvarar 61 procent av de tidigare planerade nybyggnationerna. Samtidigt var antalet påbörjade lägenheter under 2009 det lägsta på tio år.
Det är dags att prioritera bostadsbristen bland unga i Stockholm. Kommunen måste se till att det byggs bostäder som är anpassade efter unga och studenters behov – det vill säga små hyresrätter med hyror som vi har råd med. Det görs genom att en offensiv markanvisnings- och upphandlingspolitik, samarbete mellan de kommunala bostadsbolagen och små byggbolag, sänkta parkeringsnormer och fler markanvisningar till studentägda bostadsstiftelser. Men för att bygga på stor skala krävs det också en regering som prioriterar bostadspolitiken och inför kraftiga stöd för byggande av hyresrätter.
Det går att bygga bort bostadsbristen om den politiska viljan finns. Men den saknas uppenbarligen hos Högeralliansen.
Clara Lindblom,
ledamot av Ung Vänsters förbundsstyrelse
För mer information, kontakta:
Clara Lindblom, [email protected], 073-386 57 67
Elisabeth Biström, informationssekreterare
[email protected], 070-203 82 04