Just nu pågår kampen om Ojnareskogen på Gotland där hundratals demonstranter protesterar mot att området ska exploateras. Det är det finska företaget Nordkalk som fått rätt att bryta 2,5 miljoner ton kalksten per år under 25 års tid.
Ofta kan man beskylla regeringen för att göra för lite. Men i det här fallet har man verkligen ansträngt sig för att kalkbrytningen ska bli av. Efter att Miljödomstolen tidigare sagt nej till exploateringen av området så förändrade man helt enkelt regelsystemet. Efter påtryckningar från näringslivet slopade man stoppregeln för täkter som kan skada hotade arter och plötsligt blev brytningen tillåten. Det är uppenbart att de regler och lagar som låter bra på pappret inte är vatten värda när de ekonomiska intressena kommer först.
Kampen om Ojnareskogen sätter fingret på vad borgerliga miljöpolitiken egentligen handlar om där vinstintresset i alla lägen går före klimat och miljö. Med ett hundratal rödlistade arter, nyckelbiotoper och flera helt unika arter så har Ojnareskogen en särskilt viktigt miljö och området har tidigare varit påtänkt som en nationalpark. Planer som nu går helt i stöpet på grund av ekonomiska intressen.
Protester har pågått under lång tid och igår hölls demonstrationer både på Gotland och på andra håll i landet då polisen gick in för att köra bort demonstranterna. I Ojnareskogen har flera av demonstranterna gömt sig i skogen eller klättrat upp i träden och vägrar komma ner. För en halvtimme sedan inleddes ytterligare protester utanför länsstyrelsen och ikväll hålls stöddemonstrationer i bland annat Visby, Lund, Örebro och Stockholm.
Bevarandet av Ojnareskogen är naturligtvis viktigt då det är ett unikt område. Men kampen håller också på att bli en symbol för hur storföretag och ekonomiska intressen hämningslöst tillåts köra över klimat och miljö.
Nej, stoppa rovdriften och gör Ojnareskogen till den nationalpark den bör vara.