Hem / Pressmeddelanden / Lägre lön ger inte fler jobb i offentlig sektor

Lägre lön ger inte fler jobb i offentlig sektor

7 februari, 2010

Återigen har Centerpartiets ungdomsförbund föreslagit sämre villkor för unga på arbetsmarknaden. Kravet på att inte höja lägstalönerna inom offentlig sektor, är ytterligare ett i raden av verkningslösa förslag mot ungdomsarbetslösheten. När borgerligheten pratar om att ge folk mer pengar i plånboken är det tydligt att det bara är om man an ta dem från de sjuka och arbetslösa. När det gäller löner företräder CUF och deras allians samma intressen som alltid – arbetsgivarnas och de allra rikastes.

Ett av de största problemen man som ung möter på arbetsmarknaden är korta, och otrygga anställningar. Det drabbar inte minst unga kvinnor i offentlig sektor. Under avtalsrörelsen driver LO-förbunden gemensamt krav på att minska överutnyttjandet av visstidsanställningar. Ung Vänster stödjer LO:s krav – det är så vi förbättrar tryggheten för unga anställda inom offentlig sektor.

Man får inte bukt med ungdomsarbetslösheten genom lägre löner. Ungdomar har redan idag betydligt lägre lön än övriga grupper på arbetsmarknaden – och ändå är det bland oss korttidsarbetslösheten är som högst. Länder som Lettland och Litauen har lägre ingångslöner och samtidigt en högre arbetslöshet än Sverige. Att ungdomar inte får jobb inom offentlig sektor beror inte på för höga löner, det beror på att man inte anställer. Självklart går det att använda de 100 miljarder som högern sänkt skatten med, till anställningar i offentlig sektor. Men istället för att förespråka reella anställningar, kräver CUF att vi sänker våra löner.

Unga kvinnor ska inte behöva betala högerns skattesänkningar med lägre ingångslön. Ung Vänster kräver en tryggare arbetsmarknad, med stopp för överutnyttjandet av visstidsanställningar.

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 100207

För mer information, kontakta:

Ida Gabrielsson, förbundsordförande
[email protected], 0738-24 12 13

Elisabeth Biström, informationssekreterare
[email protected], 070-203 82 04