Hem / Blogg / Mediedramaturgiskt spel inför gallerierna

Mediedramaturgiskt spel inför gallerierna

17 juni, 2008

Imorgon kommer beslutet gällande FRA. Dagens riksdagsdebatt var på många sätt ett tecken på den låga debattnivå som präglar riksdagen. Det fanns några enstaka anföranden som angrep kärnan i problemet med det lagförslag som kommer att röstas igenom förr eller senare under denna vecka. Det var Vänsterpartiets ledamöter som levererade substans och satte hela regeringens linje i ett större perspektiv.

Centerpartiets cirkus rullade vidare och media hakade naturligtvis på, utan att stanna upp och fråga varför centerpartiet överhuvudtaget tillåtit propositionen att nå omröstning i sin nuvarande form. Som om betänkandet dök upp imorse i centerpartiets riksdagsbrevlåda. Det visar sig återigen att det svenska medielandskapet är nedsmittat av likriktning och ytlig skandaljournalistisk. Ledarsidorna har in i sista stund undvikit ett ställningstagande och när ett sådant väl kom i elfte timmen, saknades följdfrågorna.

Nu spekuleras det om morgondagens omröstning. På olika håll skrivs det om återremittering och ett förslag som kan komma att klubbas igenom med ett mer omfattande integritetsskydd – det pratas om någon sorts kontrollstation (?). Att döma av reaktionerna från dem som profilerat sig hårdast som blåslampor i häcken på borgarledamöterna, säg tex CUFs Magnus Andersson, verkar det som att återremiss kan vara tillräckligt för att CUF ska dra sig tillbaka till huvudkvarteret på Stora Nygatan, sätta på en kanna kaffe och börja tänka ut nästa mediespektakel att trycka T-shirts till. Andersson skriver på sin blogg att förslaget “går att leva med.” Ja, tack för upplysningen. Det gick att leva i Sovjet också. Själv flydde jag med familj från diktaturen i Iran och visst gick det att leva där…bara du höll dina åsikter och tankar för dig själv och accepterade ickerätten till ett privatliv.

Ingen av oss som varit motståndare till så väl Bodströms övervakningssamhälle som borgarnas signalspaning tvivlar på att det går att fortsätta leva i Sverige. Dock återstår det faktum att Sverige i och med beslutet (vare sig remiss eller inte) imorgon har tagit ett stort steg tillbaka när det gäller människors fri- och rättigheter, rätten till ett privatliv och personlig integritet. Och de ansvariga är den borgerliga regeringen och partierna. Klockan är 00:52 och krokodiltårarna har torkat på de unga centerpartisternas kinder. Kamerorna har slutat blixtra. Det politiska spelet är avlutat för dagen och det är åter dags att gå till verket. Det övervakningsamhälle som t.o.m. fått kritik från amerikanskt håll ska drivas igenom. Återremitteringen, som med stor sannolikhet var uppgjord innan debatten idag och som Tolgfors “slängde ut” under replikskiftet med Federeley, innebär att förslaget inte kommer att falla och att t.o.m. socialdemokraterna nu kan rösta på den. Morgondagens mediedramatik kommer att fokusera på hur borgarna genom en bred uppgörelse försvarade integriteten och demokratin från ett förslag som de själva lagt fram. Någon som satsar emot?

De har varit många, högerfolk och liberaler, som kallat Norge för den sista Sovjetstaten. Nu är det nog visst Sverige som tagit över stafettpinnen. Kalle Larsson sa det bra under debatten,

“Den här frågan är ärligt ställd till alla borgerliga ledamöter, den är ärligt ställd till försvarsministern: Vill ni ha det som i Sovjet?”

Andra om FRA: Vänsterpartiet, Ali Esbati, Helena Duroj, Rick Falkvinge
FRA i medier: AB1, AB2, AB3, DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2