Hem / Artiklar / #metoo är ingen vädjan till männen

#metoo är ingen vädjan till männen

19 oktober, 2017

Ett demonstrationståg med tusen och åter tusen demonstranter vandrar genom våra sociala mediekanaler. Det som så ofta presenteras som någonting abstrakt är helt plötsligt en del av allas våra vardagliga samtal. Statistiken, våra erfarenheter och upplevelser kommer nu till uttryck i den virala hashtagen #metoo.

 

#Metoo har inte uppstått i ett vakuum, utan är ett svar mot det sexualiserade våldet, alltså allt från sexistiska kommentarer, en obehaglig blick till våldtäkt och misshandel. Hashtagen är ett vi har fått nog i ett samhälle som vägrar ta våra erfarenheter på allvar.  Förutom att synliggöra det som gång på gång bekräftas i olika rapporter och  undersökningar är den grundad i ett behov av att prata om våra upplevelser av att leva i en könsmaktsordning som känns in på bara skinnet.

 

Våra Facebookstatusar och våra instagramuppdateringar bör inte förstås som varken en upplysning kring sexualiserat våld eller en vädjan till förövare att sluta upp med sina sexistiska beteenden. Istället bör de förstås utifrån vårt behov av att prata med varandra om att bli utsatt för sexualiserat våld samt som ett sätt att synliggöra strukturen bakom det sexualiserade våldet – könsmaktsordningen.

 

Hashtagen ska inte förstås som en vädjan riktad mot män som grupp. För vi vet att vår rätt till våra egna kroppar aldrig kan läggas i handen på den grupp som står för det sexualiserade våldet. Vi vet att det inte går att tillintetgöra det sexualiserade våldet genom att be våra förövare att sluta. Vi vet att det sexualiserade våldet är en produkt av den struktur som gör män som grupp överordnade kvinnor som grupp.

 

Könsmaktsordningen bygger på att kvinnor underordnas män på samhällets alla nivåer. Strukturen genomsyrar våra förskolor, våra skolor, vår fritid och våra egna hem. I denna struktur överordnas männen – och just därför kan vi inte förlita oss på att den grupp som tjänar på dess existens ska krossa denna maktordning.

 

Istället för att förlita oss på att förövarna, politikerna eller makthavarna ska ta ansvar för det sexualiserade våldet och könsmaktsordningens efterverkningar, tar vi saken i egna händer. Vi anordnar demonstrationer mot våldet, vi startar jämställdhetsgrupper på våra skolor, vi står upp mot sexism inom våra fackförbund och vi anordnar feministiskt självförsvar på våran ort.  Vi organiserar oss mot könsmaktsordningen som helhet. Det är när vi skapar utrymmen för oss att dela med oss av våra erfarenheter och upplevelser av att leva under den ordning som tynger oss, som vi tillsammans skapar en rörelse för förändring.

 

Som så många andra har även jag utsatts för detta våld. Ingen kan fly från könsmaktsordningen, därför måste den krossas. Det är genom att vi ser våra erfarenheter som kollektiva som vi förstår vad vi måste göra och det är när vi säger #metoo som vi tillsammans lägger skulden där den hör hemma – på de som står för det sexualiserade våldet. Nu är det dags att den virala demonstrationen även tränger sig in i varje fikarum, skola och hem.

Vilma Boldning
Vice ordförande för Ung Vänster
Instruktör i feministiskt självsförsvar