Hem / Blogg / Ministern om sjukförsäkringen: “systemen är korrekta”

Ministern om sjukförsäkringen: “systemen är korrekta”

13 januari, 2011

Tidningen Kommunalarbetaren ställde häromdagen socialförsäkringsministern mot väggen angående utförsäkringarna av sjuka människor. I vanlig ordning försökte han släta över problemet, genom att konstatera att “det sker fel i alla verksamheter”. Något systemfel finns inte, utan det är enstaka handläggare på Försäkringskassan som bär ansvaret, enligt den ansvariga ministern. När kommunalarbetaren frågar honom om vad regeringen envisas med att kallaenskilda fall“, surnar ministern till:

[Kommunalarbetaren:]Politiker säger alltid att de inte vill kommentera enskilda fall, men när börjar de enskilda fallen bli så många att det är dags att ta ansvar för dom?

[Ulf Kristersson:] – Jag tolkar din fråga närmast som en oförskämdhet. Jag kan inte ta ansvar för beslut som jag inte har fattat. Jag tar ansvar för att systemen är korrekta. Vi ser en del brister och vi tittar bland annat på frågan om det finns en fyrkantighet om besluten om förtidspension men vi har inte kommit nära något beslut än.

Regeringen vet förstås både att det är deras regler som lett till utförsäkringsskandalerna och att systemet är djupt impopulärt. Därför passar det förstås dem som hand i handske att Försäkringskassan nu slutat att ta fram statistik över vilka ekonomiska förluster de som utförsäkrats lider. SR Ekot skriver:

Inga siffror på ersättningen för utförsäkrade
Försäkringskassan har slutat ta fram siffror över hur hög ersättning de som utförsäkras från sjukförsäkringen får. Statistiken väckte politisk debatt i våras när det visade sig att många förlorade tusentals kronor när de utförsäkrades – tvärtemot vad regeringen lovat. Nu är det inte längre någon som vet hur de utförsäkrades ekonomi ser ut.

– Vi har valt att prioritera andra uppdrag vi har haft till regeringen bland annat. Vi har fokuserat på att följa hur många som har lämnat sjukförsäkringen och hur många som har gått över till Arbetsförmedlingen, säger Magdalena Brasch som är ansvarig för Försäkringskassans analyser.

Efter ett år med regeringens nya sjukförsäkring har cirka 42 000 personer utförsäkrats och erbjudits plats i Arbetsförmedlingens arbetsintroduktion i stället. Inför förändringarna var det många som oroade sig för hur ersättningen skulle bli i det nya systemet, men i december 2009 lämnade dåvarande arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin lugnande besked.

– Majoriteten av dem som nu lämnar sjukförsäkringen kommer faktiskt att få lite mer i plånboken än vad man hade när man var sjukskriven, sa han då.

Är det någon som kommer att få mindre pengar?

– Ja, det finns tyvärr ett mindre antal personer som inte har en sjukpenninggrundande inkomst, och det beror i många fall på att man faktiskt inte har haft en lön tidigare, och de kommer dessvärre att få något mindre. Men det handlar om ett tusental personer.

Men det handlade om många fler, visade det sig. Av de första 12 000 som började arbetsintroduktionen var det 5 400 personer som fick mindre pengar än tidigare. 61 procent fick lika mycket eller mindre än de fått i sjukförsäkringen. Vad resten av de 42 000 som utförsäkrades förra året får i ersättning vet man alltså inte.

Vänsterpartiets socialförsäkringspolitiska talesperson Wiwi-Anne Johansson kräver att regeringen begär in uppgifterna från Försäkringskassan:

“När det visade sig att många förlorade tusentals kronor när de utförsäkrades, tvärtemot vad regeringen lovat, så slutar alltså Försäkringskassan ta fram statistik. Det är häpnadsväckande och Vänsterpartiet kräver att regeringen ser till att berörda myndigheter tar fram statistik så att vi kan se hur illa ställt det blir för alla dem som knuffas ut ur systemet. “