Att vara ung är detsamma som att vara otrygg. Vi hänvisas till sporadiska sms-anställningar, tillfälliga andrahandsboenden och är de som drabbas när skolan tvingas skära ner på antalet lärare. Och som ett resultat mår vi också allt sämre. Enligt SCB har andelen unga med psykiska problem nästan tredubblats sedan början av 90-talet. Särskilt tydlig blir ökningen om man tittar på gruppen unga tjejer, där var tredje gymnasietjej lever med ängslan, oro eller ångest.
Idag är det normala för oss unga som jobbar att ha någon form av tillfällig anställning. Det gör det svårt att planera, betala räkningarna och flytta hemifrån. Då är det inte så märkligt att över hälften av alla med tillfälliga anställningar uppger att de mår psykiskt dåligt. Högerns så kallade arbetslinje har gjort det ännu osäkrare för unga på arbetsmarknaden och istället gynnat de som äger företagen med sänkta skatter. Resultatet blir en otrygghet som skär igenom våra liv.
Tjejer presterar bättre i skolan och får högre betyg än killar. Men priset för det är högt. Många trivs inte i skolan och en majoritet av alla 15-åriga tjejer känner sig stressade av skolarbetet. För många är skolhälsovården eller ungdomsmottagningen det första stället man vänder sig till när man mår dåligt. Samtidigt så är det stor skillnad var i landet man bor när det gäller vilken hjälp man kan få när man mår dåligt. Enligt OECD så är förekomsten av skolsköterskor, skolläkare och skolpsykologer i Sverige ”uppseendeväckande” dålig och enligt RFSU:s Sverigebarometer som nyligen släpptes så har inte ens var tredje ungdomsmottagning haft resurser för att hålla öppet som vanligt under sommaren.
När ohälsan drabbar var tredje ung tjej och dessutom ökar, då är det inte längre ett privat problem, utan ett ansvar för hela samhället. Det räcker naturligtvis inte att bara fokusera på stöd och hjälp för de som redan mår dåligt, orsakerna till stress och ångest måste bekämpas långt innan det resulterar i ohälsa. Det duger inte att som regeringen gör, konstatera att unga tjejer mår dåligt och sen slå dövörat till.
Det är dags för en ny regering och en ny politik som tar ungas vardag och trygghet på allvar. En ökad ohälsa måste mötas av en utbyggd välfärd där vi unga faktiskt får den hjälp vi behöver. Både skolhälsovården, ungdomsmottagningarna och ungdomspsykiatrin måste rustas upp. Ung Vänster kräver att det finns tillgängliga skolsköterskor och skolkuratorer på varje skola varje dag och minst en ungdomsmottagning per 3000 unga. Vi kräver ett stopp för den otrygga arbetsmarknaden där vi blir behandlade som slit och släng-varor. Fasta anställningar måste bli normen också för oss som är unga. Vi förtjänar trygghet i vardagen och makten över våra liv.