Hem / Blogg / Trippel-lästips om bostadsbristen för ungdomar

Trippel-lästips om bostadsbristen för ungdomar

16 september, 2010

En av de frågor Ung Vänster har pratat mest om i valrörelsen är bostadsbristen för unga. Den drabbar ungdomar över hela landet. Även i kommuner där det inte råder någon brist på bostäder generellt är det svårt för ungdomar att hitta en bostad eftersom små, billiga hyresrätter ofta saknas. Enligt Hyresgästföreningen saknar 216 000 unga idag ett eget boende.

Idag ser jag att de Fackliga Samhällsbyggarna (GS, Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna, SEKO och Transport) har publicerat en rapport om bostadssituationen i Stockholm. De har frågat 862 ungdomar om deras bostadssituation och resultaten är knappast förvånande: hälften av de tillfrågade uppger att de saknar egen bostad. Lika många är oroliga för sin framtid. Sju av tio vill att det ska byggas fler hyresrätter och endast elva procent anser att regeringens bostadspolitik har underlättat för dem att få en bostad. Läs rapporten här.

Två av Ung Vänsters förbundsstyrelseledamöter, Clara Lindblom och Tove Liljeholm, har också skrivit läsvärda artiklar om bostadsfrågan. Clara skriver om att moderaterna saknar en politik för att lösa bostadsbristen och Tove skriver om högerns förslag om att sänka boendestandarden, bland annat genom att slopa regler om handikappanpassning:

I debatt efter debatt pratar man raljant om att det byggs “för handikappvänligt” och man beskriver krav på tillgänglighet i termer som “krav på möjligheten att köra rullstolsrace på toaletten”. Magnus Andersson, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund menar i en debattartikel i Expressen att dagens handikappnorm i princip gör det omöjligt att bygga små lägenheter.

Lösningen på bostadsbristen är naturligtvis inte en sämre standard och sämre villkor för människor med funktionsnedsättning. Självklart måste nya lägenheter byggas med en schyst kvalitet och en god tillgänglighet. Problemet är inte ett vändmått på 1,3 meter eller en schyst belysning. Grundproblemet fortfarande att det byggs för lite och att de få lägenheter som ändå byggs framför allt är dyra bostadsrätter som ingen under trettio har råd med.

Läs Toves artikel här.