Det här dyker upp med jämna mellanrum, någon som vill legalisera bärandet av pepparsprej i syfte att göra kvinnor tryggare i det offentliga rummet. Jag är helt övertygad om att avsikten är god, och att Magdalen Andersson lyfter frågan utifrån en genuin önskan att göra just det hon säger – att minska rädslan hos tjejer. Det är bra att någon lyfter frågan. Den vardagsrädsla man kan uppleva, den där obehagskänslan som får en att ta en omväg, låtsas ringa med mobilen, eller t.o.m. stanna hemma om kvällarna, är allvarlig, den begränsar kvinnors liv. Men lösningen är inte pepparsprej.
Att beväpna sig kan göra en hotfull eller våldsam situation än farligare, en pepparsprej kan tas ifrån och användas mot en. Och problemet är större än att det kan lösas på det här sättet. Vad är det som gör tjejer rädda, vad är det vi är rädda för? Det handlar förstås om sexualiserat våld. Vi känner oss utsatta, för vi vet att det existerar. Många känner sig försvarslösa. Tjejer är rädda för att bli överfallna, trakasserade eller våldtagna i det offentliga rummet.
Bilden av en våldtäktsman, är galningen som väntar i en park eller en gränd. I själva verket utövas över 80 % av allt våld mot kvinnor av en man som man känner. Med det vill jag inte säga att tjejers rädsla är irrationell. Överfallsvåldtäkter sker, och vi lär oss från olika håll att vara rädda för dem. Men det är synd att det vanligare våldet, det där det är pojkvännen, kompisen eller pappan som är förövare, ges så lite uppmärksamhet. Och även när det diskuteras, så görs det på ett sätt som får våldet att framstå som isolerade företeelser. Precis motsatsen till hur det i verkligheten fungerar. Relationer där en tjej misshandlas, präglas av maktutövning på flera plan. Fysiskt våld föregås av psykiskt, av svartsjuka, isolering och nedbrytning. Många relationer innehåller dessa element, utan att övergå i fysiskt våld, och det hänger ihop. Vad hjälper då pepparsprejen?
Det mest effektiva sätt att hantera vardagsrädsla jag har stött på, är feministiskt självförsvar. Det handlar om att lära sig att använda sin egen kropp för att försvara sig. Men det tar också itu med de mer grundläggande frågorna, om jämställdhet, relationer, självkänsla och kön. Det utgår ifrån kunskap om hur mäns våld mot kvinnor ser ut och fungerar. En i alla avseenden bättre lösning än pepparsprej.