Hem / Blogg / Värdlandsavtalet är ett hot mot freden

Värdlandsavtalet är ett hot mot freden

21 maj, 2016

NATO

Den 25 maj röstar riksdagen om Värdlandsavtalet som den borgerliga regeringen 2014 mitt under brinnande valrörelse slöt med Nato. Motionen är socialdemokraternas, som trots ett uttalat motstånd mot Nato-medlemskap ändå är drivande i ett historiskt närmande till kärnvapenalliansen.

Värdlandsavtalet kommer göra det enklare att ha militära övningar och därmed militära styrkor på Svenskt territorium. Det går mot idén om att Sverige ska vara ett alliansfritt land och kommer att öka spänningarna i vårt närområde. Avtalet har beskrivits som mycket otydligt men klart är att det inte finns några garantier mot att det svenska försvaret ytterligare integreras i Nato och att alliansen i kristider kan komma att stationera ut militär på svenskt territorium. Ännu mer upprörande är att det saknas tydliga skrivningar mot att kärnvapen placeras i Sverige eller ens rätten att inspektera vapen som förs in i Sverige av Nato. Samtidigt säljer förespråkarna in avtalet som en ren teknikalitet för att undvika en öppen debatt om alliansfriheten.

Sverige blir genom Värdlandsavtalet allt mer en bricka i ett geopolitiskt spel och möjligheterna att stå upp för fred och alliansfrihet blir svagare. De partier som nu driver igenom avtalet i Sveriges riksdag spelar ett högt spel när de sätter utrikespolitisk och ideologisk övertygelse framför fred och frihet för Sverige. Man undviker också frågan om vilken typ av allians Nato är och vilka stater som ingår i den. Tidigare insatser under Natos ledning där Sverige deltagit, i Libyen och Afghanistan, är tydliga misslyckanden. Efter den förödelse som kom av aggressiva militära insatser så har Nato inte lyckats skapa säkerhet och utveckling i dessa länder utan korruptionen och de interna konflikterna har ökat. I Nato ingår också några av världens mest aggressiva länder. Turkiet har Natos näst starkaste krigsmakt som satts in i blodiga insatser mot sin egen kurdiska befolkning. Landet har också fått ett allt mer auktoritärt styre där makten samlats kring president Erdogan, pressfriheten har begränsats kraftigt och oppositionspartier undermineras genom statlig repression. Är det sådana stater som vi ska samarbeta med?

Ung Vänster säger nej till Värdlandsavtalet och kräver att varje steg för att Sverige närmar sig Nato ska föregås av en öppen och ärlig debatt. Oavsett vad de riksdagsledamöter som röstar för Värdlandsavtalet själva tycker om Nato-medlemskap så röstar de för ett historiskt närmande som kommer begränsa Sveriges självständighet och öka osäkerheten för oss som bor här.

Hanna Cederin, förbundsordförande för Ung Vänster 

Johanna Granbom, första vice ordförande för Ung Vänster 

Elin Morén, andra vice ordförande för Ung Vänster