Allt större bostadssegregation i ”föregångslandet Sverige”

Sveriges Radio har undersökt den ökade bostadssegregationen i Sverige. De rikaste är alltmer koncentrerade till Stockholm, här finns 96 av de 100 postnummerområden där folk tjänar mest, och skillnaden mellan fattiga och rika bostadsområden har ökat.

När bostadssegregation diskuteras, brukar det oftast vara de av storstädernas förorter där inkomstnivåerna är låga som står i fokus. SR:s undersökning är intressant, för att den granskar den andra sidan av myntet – de självvalt segregerade områdena där rika väljer att bo med andra rika. Bo Malmberg, kulturgeograf, slår nog huvudet på spiken, när han får frågan om varför segregationen har ökat:

– En hypotes är att är man rik är det tråkigt att det finns fattiga människor i närheten. Då mår man sämre av att se de här fattiga, så vill man gärna bo bland andra rika. Eller så tycker man att rika människor är trevliga och ett sätt att visa att man är rik är att flytta till ett ställe där det finns många andra rika människor. Då behöver man inte säga hur mycket man tjänar. Det räcker att säga vilken adress man har, så vet folk att man tillhör vinnarna i samhället.

Att klassklyftorna ökar, gör ont i ett samhälle. Inte bara för dem som halkar efter, utan också dem som drar ifrån. Jag antar att det är därför de köper sig fria från att se konsekvenserna. Ida Gabrielsson sa i sitt tal på första maj: ”I samma stad lever barn som åker till franska rivieran på semester och barn som inte kommer längre än till hyreshusets lekplats.”. Jag undrar om de barn som åker på dyra semestrar och bor i miljonvillor i Bromma, egentligen vet vilket slags land de växer upp i.

Lyssna på eller läs inslaget från SR här.

Det finns 4 kommentarer till “Allt större bostadssegregation i ”föregångslandet Sverige””

 • neon skriver:

  Det behöver inte handla om att man vill bo på en fin adress. Det kan handla om att man är utless på att bo på dålig adress. Det är skadegörelse, bilinbrott, krossade rutor, sopor i trappuppgången, sena fester, husdjursavföring på trappan, personrån, skärpigt osv osv. Till slut tröttnar man och flyttar till en lugn adress. Inte för att det är problemfritt, men de få problem som finns, hanteras på ett helt annat sätt, till skillnad mot tidigare nämnda område där de inte hanteras alls i någon större avgörande utsträckning.

  Jag har bott i båda sorters område, och jag förstår varför folk flyttar.

  Frågan är vad lösningen är…tvinga folk att bo på samma ställe. Sorry, men jag tror inte många är så sugna på det.

 • Anonymous skriver:

  Sleeping with the enemy

  Du har väl läst om din partikamrat i Bromma Sdn, Lillemor Samuelsson.
  Hon har inte riktigt samma uppfattning om bostadssegregationen som du.

  Hon har nämligen skrivit på ett upprop tillsammans med bl a (M) och (FP) till Byggnadsnämnden om
  att förstärka segregationen i det förmögna (och segregerade)Äppelviken genom att kräva att man ändrar i detaljplanen för en liten klick villaägare där. Man vill se till så att inga fler kan
  flytta in i området.

  Med dyra advokaters hjälp försöker villaägarna få Stockholms stad att ändra i detaljplanen så att man inte längre ska kunna göra om villor till lägenheter.
  Lyckas man med det så är risken förmodligen mindre än 0 att Äppelviken någonsin
  blir ett mindre segregerat område än idag.

  Men, Lillemor verkar av allt att döma ha glömt på vilken sida hjärtat sitter…eller vad tror du?

 • Låter sjukt det där med Äppelviken, men jag kan inte säga så mycket om det. Hittar ingen mer info än det du skriver ovan.

  Neon, vem har pratat om att ”tvinga folk att bo på samma ställe”? Inte jag iaf. Jag tycker inte att några bostadsområden ska vara i sådant skick som du beskriver. De flesta kan inte välja att flytta till något finare/dyrare. Segregation är inte lösningen.

 • Anonymous skriver:

  Hej Elisabeth.

  Folk i allmänhet gillar lika oavsett vilka kampanjer det hakar på på Facebook. När man får barn väljer i princip alla som kan att lämna invandrarförorterna. När jag insåg att jag själv köpte radhus i en ”svensk” förort istället för en invandrarförort trots att den likvärdiga bostaden var mkt dyrare insåg jag vilken hycklare jag var. Man säger en sak men gör en annan…

  MVH

Skriv en kommentar