Det nazistiska våldet måste stoppas

Runt omkring i Europa är fascistiska och rasistiska krafter på frammarsch. I Sverige har det tydligaste tecknet på denna utveckling varit Sverigedemokraternas inträde i riksdagen och rasismens gradvisa normalisering i samhällsdebatten. Men den senaste tidens våldsamma aktioner begångna mot antirasister vittnar om att även den militanta högerextremismen, precis som i flera andra europeiska länder, ökar sin aktivitet. När rasismen normaliseras får även fascistiska krafter luft under vingarna.

Fascismen är den enda rörelsen där våldet är en bärande del av ideologin. Våldet riktas mot socialister, feminister, antirasister och alla andra som kämpar för ett jämlikt samhälle. Men det riktas också mot invandrare, hbt-personer och andra som på ett eller annat sätt inte platsar i fascisternas världsbild. Den senaste tidens nazistiska attacker i bland annat Kärrtorp och Malmö kan inte ses som något annat än planerade dåd mot politiska initiativ eller enskilda personer. Syftet är att försöka skrämma bort det folkliga motståndet och få antifascismen att framstå som en politisk ytterlighet.

Samtidigt som våldet och hoten ökar så brister polisen allvarligt i sitt arbete mot hatbrott och högerextremt våld. Att hotet inte tas på allvar från polisen visar det otillräckliga arbetet vid attackerna i Kärrtorp och Malmö. I veckan meddelades också att åtalet gällande nazistattacken mot Vänsterpartisten Daniel Riazat lades ner. Det är en följd av polisens bristfälliga förundersökning. Extremhögern har länge utgjort ett hot och faktisk fara för politiskt engagerade och Säpo bedömer att hotet ökar under 2014. Polisen måste prioritera arbetet mot hatbrott och det högerextrema våldet för att garantera vår rätt att demonstrera, uttrycka våra åsikter och organisera oss politiskt.

Aktiva socialister, feminister och antirasister ska inte behöva känna sig hotade när man rör sig på stan. I en demokrati har polisen en skyldighet att försvara vår yttrandefrihet. Istället för att lägga resurser på utvisningen av flyktingar och på polisens inre gränskontroller i tunnelbanan måste det vara prioriterat att utreda hatbrott och kartlägga den våldsbenägna extremhögern.

I efterspelet till de nazistiska attackerna har tiotusentals människor samlats runtom i landet för att manifestera mot fascism och nazism. Antifascister i storstäder och i orter på landsbygden har mötts och påbörjat en betydande organisering som svar på det högerextrema våldet. Genom att fler går samman i solidaritet och aktivt tar ställning mot rasism och nazism visar vi att vi är fler än de och att vi aldrig kommer att låta oss tystas. Mot deras hot och våld sätter vi solidaritet, och kamp för ett rättvist samhälle fritt från fascism.

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 140316

För kontakt
Tove Liljeholm
Pressekreterare
072-587 86 85
08-654 31 00
tove.liljeholm@ungvanster.se

Det finns 9 kommentarer till “Det nazistiska våldet måste stoppas”

 • Christian skriver:

  Jag förstår inte vad man vill nå.
  Facister finns inte längre, kommunister finns.
  Är inte kommunister facister?

  Jo…

  Nazism är ingen politik som längre är aktiv.
  Nationalpolitiskt, skall ju inte liknas
  mot nazism. Det är inte politiskt korrekt.
  Vidare har vi yttrandefrihet och borde tillåta
  allas syn på saker och ting.

  • Adam skriver:

   Att påstå att fascism inte finns när tre nazister är åtalade för mordförsök begånget förra veckan är…?

   Men det är sant att den fascistiska organiseringen inte är stark eller folklig idag, och det kan vi tacka organiseringen för ett bättre samhälle för.

  • Christian skriver:

   De tre som är anhålla är sannolikt inte politiskt aktiva.
   Utan skall liknas med reguliära våldsbrottslingar.
   Att använda våldet som en politisk språngbräda är fel.

   Kommunism? Västerfalang? Hot mot demokratin!

   Så vad är bäst? Inget utav alternativen!

  • Johnny Arwidzon skriver:

   @Christian: Nu är du ute & cyklar….igen. T.o.m Svenskarnas Parti har erkänt att det var deras anhängare. Läser du dagstidningarna eller är det din åsikt som spökar här?

   Du har nu hamnat på Ung Vänster hemsida, upplysningsvis. Så vitt jag vet är de fredliga. Sedan att människor som du har åsikter har jag full respekt för. Men håll dig till sanningen vännen.

  • Christian skriver:

   Finns alltid två versioner utav en sann berättelse.
   Oavsett har jag aldrig sett en nazist i Sverige.
   Rasist/er? Mjo, flera.

   Serber, irakier, chilenare, svenskar?
   Vem är svensk? Jag som är född här med Svenskfödda föräldrar?
   I vilken generation? Andra, tredje eller fjärde?

   Svensk är man då man har svenskt pass.
   Vilket bevisar nationalitet.

   Så jo, eftersom många utav dem
   som tidigare invandrat ifrån militärdiktaturer
   är rasistiska. Något dem fött med och har svårt att släppa.

   Serber som dödade Albaner? Rasism?
   Sunni som dödade/blev dödade av Shia?

   Vad är rasism? Definiera begreppen?

   Svenskfödd man, 18-25år, skinhead, bomberjacka?

   Nej, rasismen är historiskt överförbar.
   Ofta genom flerårig indoktrinering.

   Är jag rasist när jag säger ”Blatte”?
   Nej, jag är kränkande!

   Är jag rasist när jag säger ”svartskalle”?
   Nej, jag är kränkande!

   Så släpp nu nazist/rasist/hit och dit tramset.

  • Johnny Arwidzon skriver:

   Blatte & svartskalle är båda rasistiska uttal. Rasist=kränkare. Är du med?

  • Fascister finns. De sitter i riksdagen och driver rasistisk politik, medan gatunazisterna beväpnar sig i kampen på gatorna. Det är det vi mobiliserar mot, som i helgen!

 • Johnny Arwidzon skriver:

  @Cristian: FEL. Har du över huvud taget varit vaken de senaste åren? Allvarligt. Facister finns i hela Europa. Att de inte ännu fått fäste ordentligt kan vi tacka de människor som verkligen gör verklighet av sin åsikt. D.v.s, går ut och demonstrerar & protesterar & synliggör facismens svarta ansikte.

 • Christian skriver:

  *suck*

  Det var en jävla blatte ”fördomsfullt/rasistiskt”

  Du är en Svartskalle ”Fakta/kränkande”

Skriv en kommentar