Dom kallar oss lata

Det råder massarbetslöshet i Sverige och ungdomsarbetslösheten är bland den högsta i Europa. Samtidigt jobbar majoriteten av oss unga som har en anställning på osäkra timanställningar som innebär att vi varken omfattas av någon anställningstrygghet eller har möjlighet att planera våra liv. Istället för att inse att arbetslösheten beror på högerns politik, kallar deras företrädare vår generation för lat, bortskämd och curlad. Moderata ministrar har svamlat om ungdomars sovvanor och att ungdomar skulle spela för mycket TV-spel. Samtidigt lanserar högern sämre anställningstrygghet för unga och sänkta ungdomslöner som lösning på arbetslösheten.

Men ungdomsarbetslösheten har knappast ökat i takt med att ungdomars sovvanor försämrats, det finns heller inget samband med lanseringen av X-box 360. De försämringar av löner och anställningstrygghet, vilket högern har lanserat som lösningar är helt verkningslösa eftersom ungdomar redan har de osäkraste anställningarna och lägre löner än andra grupper på arbetsmarknaden. Mer än hälften av alla unga LO-kvinnor har en osäker anställning som gör det svårt att planera sin vardag, veta om ekonomin kommer att gå ihop i slutet av månaden eller skaffa en bostad. Detta har lett till att den psykiska ohälsan hos unga kvinnor ökat de senaste åren. Som timvikarie saknar du i praktiken uppsägningstid eftersom det räcker för arbetsköparen att låta bli att ringa in dig om de tycker att du är för besvärlig eller upptäckt att du har gått med i facket. Det här är en verklighet för hundratusentals ungdomar som ligger långt ifrån högerns påståenden om att anställningsskyddet för unga är för starkt.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige beror inte på att ungdomar är lata, har för höga löner eller är för svåra att sparka – den beror på att det under alltför lång tid inte har förts en politik för full sysselsättning i Sverige. Den vanligaste formen av ungdomsarbetslöshet är korta arbetslöshetsperioder som varvas med osäkra anställningar, medan det stora problemet för långtidsarbetslösa ungdomar ofta är att de saknar gymnasiekompetens. Därför behöver ungdomars ställning på arbetsmarknaden stärkas, snarare än försvagas.

Vi vet att högerns så kallade flexibla arbetsmarknad endast innebär flexibilitet för arbetsgivarna, medan allt som återstår för oss unga är otrygghet. Det är dags att rensa upp bland de osäkra anställningarna och åter göra tillsvidareanställningen till norm på arbetsmarknaden. Det ska löna sig att anställa med bra villkor och kosta när man inte gör det. Ung vänster kräver trygga jobb. Inga fler ursäkter!

Antaget av Ung Vänsters 45:e Kongress, Sandviken 6 juni 2011

För mer information:
Miro Anter, pressekreterare: 070-217 98 03 eller miro@ungvanster.se

Det finns 6 kommentarer till “Dom kallar oss lata”

 • Viktor Asp skriver:

  Fy fasen så sant!
  Att högern aldrig ska lyssna, eller förstå att anledningen till arbetslöshet inte är lathet. Om det är nån som är lat så är det alliansen.

 • Delagardi skriver:

  Jag undrar hur ni har tänkt er att ekonomin i erat drömsamhälle ska gå ihop, ni vill belöna ett marknadsklimat som sänker produktiviteten och tillväxten men förväntar er samtidigt att det ska gå runt. Hur hade ni tänkt er egentligen? Har ni läst Matte A?

  • Morgan skriver:

   Det är inte matte som dom missat utan det är grundläggande Nationalekonomi.
   När man läst Nationalekonomi flyttas man flera steg åt höger på grund av ökad kunskap, det märks vilka som läst på och inte..

  • Morgan skriver:

   För övrigt vore det inte lite bättre att Unga kan få komma in på arbetsmarknaden. Med en lönenivå där marknadsjämnvikt råder istället för att articifiellt pressa upp löner och cementera unga i utanförskap, om nu höga ingångslöner är lösningen varför inte bara sätta lönerna på 100 000 kr i månaden som ingångslön för alla som börjar jobba så lär väl alla blir rika eller?
   Om inte så måste ni rimligtvis hålla med om att det finns ett pris som entreprenörer är beredda att betala för fler arbetare och att det priset går ner för varje ny arbetare han anställer för att han ska kunna fortsätta uphålla en paretoeffektiv produktion

  • Morgan skriver:

   Den andra kommentaren var inte meningen att vara till Delagardi utan som en kommentar på själva artikeln

 • Mia skriver:

  ”När man läst Nationalekonomi flyttas man flera steg åt höger på grund av ökad kunskap, det märks vilka som läst på och inte..”

  Jaha, så du menar alltså att om Reinfeldt skulle läsa nationalekonomi så skulle han bli sverigedemokrat, alternativt om han har läst nationalekonomi – att han från början var socialdemokrat? Bra analys där lägg fram den till Ali Esbati han blir säkert väldigt imponerad.

  Det märks tydligt… vilka som använder sig av källkritik och inte

  P.S. Jag har läst Matte A (och B, C, D och E)

Skriv en kommentar

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php:39 Stack trace: #0 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #2 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #3 {main} thrown in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php on line 39