Fuskar Ahmadinejad?

Ja, flera rapporter påstår det. Det återstår att se om dessa rapporter har någon sanningshalt. Jag tror att det blir svårt för Mousavi att med hänvisning till valfusk ändra på läget. Makten ligger hos ledaren med stort L.

Själva rapporterna om valfusk skadar det iranska samhället som under de senaste månaderna mobiliserats. Anhängare till Mousavi har trott på förändring och det infekterade läget kan leda till protester med allvarliga sammandrabbningar som konsekvens.

Läs mer hos Det Progressiva USA.

Andra som bloggat: Esbati 1, Esbati 2, Det Progressiva USA, Ahmadinejad
I medierna: SVT, AB, DN, SvD, Expressen, Sydsvenskan, Independent

Det finns 7 kommentarer till “Fuskar Ahmadinejad?”

 • Mehdi skriver:

  Det pågår en kupp mot den folkvalde presidentkandidaten Mousavi. Enligt obekräftade uppgifter, har vissa inom det iranska inrikesministeriet läckt ut de rätta valsiffrorna. Dessa visar att Mousavi har fått ca 24 miljoner utav de totala över 40 miljoner röster, därefter kommer Karoubi, den andra reformisten och kandidaten, med någonstans mellan 10-15 miljoner röster. Ahmadinejad har fått närmare 10 miljoner röster. De siffror som inrikesministeriet har offentliggjort är påhittade siffror. Det bästa beviset för detta är att under hela rösträkningen var den procentuella andelen röster för varje kandidat densamma, vilket motsägs av all logik inom statistiken.
  Samtidigt har man, som rapporterats, flera högt uppsatta och välkända reformister gripits, all mobiltelefoni ligger nere och flera internetsidor filtrerats. Utländska journalister är inte längre välkomna i Iran. Gatorna i de flesta större städer är fyllda av civila och uniformklädda poliser, militär och förtryckargrupperingar. Enligt obekräftade uppgifter är Tehran nu underställd den paramilitära organisationen Sepah Pasdaran.
  Det här bär alla tecken av en kupp från Ahmadinejad, hans paramilitära anhängare från Sepah, uppbackad av den religiöse ledaren Khamenei.
  Låt inte detta gå tyst förbi!

 • doublecorona skriver:

  Otroligt hur den svenska vänstern, som annars står för HBT, Feminism, ateism och andra -ismer, alltid rycker ut för att försvara islamister, rena knäreflexen…

 • altock skriver:

  ”Det bästa beviset för detta är att under hela rösträkningen var den procentuella andelen röster för varje kandidat densamma, vilket motsägs av all logik inom statistiken.”

  Ja, utmärkt bevis – utom att det inte stämmer att det var så, förstås…

 • Ehsan skriver:

  … och det strider inte heller mot all logik inom statistiken. Om man prickar rätt valtrend hamnar resultaten längs samma linje (om man inte rapporterar rösterna typ en och en, vilket man inte gör).

  Det kan ju har varit fusk ändå. Irriterande bara att man sprider skitrykten som ”bevis”.

 • Makten ligger hos ledaren med stort L. … he he, ni menar nog inte Lenin denna gång 😉

 • Mahdi_m skriver:

  Valfusk är endast spekulationer utan egentligt belägg. I följande blogginlägg listas en rad opinionsundersökningar från oberoende källor som påvisar att valet var korrekt utfört: NoorIslam.net Blogg: Ahmadinejad avslöjar demokratins verklighet

 • Ingenjören skriver:

  Detta, inte eventuellt finlir med plottade linjer är det tydligaste tecknet på fusk: Ahmadenijad sägs ha vunnit stort i alla delar av Iran. Jag kan tänka mig att Ahmadenijad skulle lyckas få majoriteten i en andra omgång, men inte i den första, av följande tråkiga, men enkla anledning: Iran är ett väldigt etniskt diversifierat land och Karroubi, som enligt det officiella valresultatet skulle ha fått ca 1% kommer från den västra delen av Iran och tillhör folkgruppen Lur. Förra gången Karroubi ställde upp i valet, 2004, så fick han över 17% av rösterna i första omgången. Detta var till stor del tack vare att han fick en mycket stor del av rösterna i Luristan och västra Iran. Mig veterligen har ingenting hänt sedan 2004 som skulle ha minskat det etniska blockröstandet i Iran, ingen har mig veterligen kommit med en vettig förklaring till varför Karroubi skulle ha tappat i stort sett hela sitt stöd i Luristan. Jag menar, vad tusan kan någon göra som får dem att tappa över 90% av sitt väljarstöd?! Tills någon lyckas förklara detta anser jag det vara bevisat att valresultatet är hittepå.

Skriv en kommentar