Hem / Blogg / Oklart läge i Iran

Oklart läge i Iran

14 juni, 2009

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=urUipN165Uw&hl=sv&fs=1&]

Times ONLINE skriver om en “vallokalundersökning” där Mousavi fick 58% av rösterna!

Sitter hemma framför TV:n och kollar på Islamic Republic of Iran News Network (IRINN). Det rapporteras från oroligheterna. Den statliga televisionens linje är följande:

De lagliga protesterna mot valresultatet, arrangerade av en av Ahmadinejads motkandidater (Mousavi nämns inte alls), urartade när opportunistiska grupper tog till våld. Det påpekas att utländska medier utnyttjat läget för att attackera det iranska folkets vilja. Rapporterna varvas med intervjuer med boende i Tehran som tar avstånd från attackerna med motiveringen att demonstranterna attackerat offentliga byggnader, kontor och affärer. Tehrans polismästare säger i ett kort inslag att ett 20-tal demonstranter arresterats eftersom de har uppenbara kopplingar till “välorganiserade främmande element som planerat våldsamheter oavsett valresultat”.

I ett annat inslag hånas det låga valdeltagandet inom EU. Röstdeltagandet i det iranska presidentvalet var 85%.

Ovanstående har jag alltså snappat upp från den iranska statliga televisionen. Inget är att lita på men det ger en bra bild av de stämningar som råder inom de sektorer som regimen kontrollerar. Jag har ännu inte lyckats hitta några tillförlitliga uppgifter som bekräftar förekomsten av valfusk. Det är förstås möjligt och mycket troligt, i synnerhet när utländska valobservatörer inte släppts in i landet och med tanke på de konservativa krafternas dominans inom statsapparaten.

Ahmadinejad har i alla förklarat sig som vinnare. Detta har firats under ett massmöte i Vali-Asr. Samtidigt har Mousavi i ett brev (en engelsk översättning finns att läsa här) riktat mot väktarrådet begärt att valet ska ogiltigförklaras. Flera medier rapporterar att regimen arresterat eller åtminstone kallat till sig över 100 framträdande reformister.

Jag kan rekommendera denna sida (finns också som Twitter) med inofficiella rapporter inifrån Iran. Man ska nog inte lita för mycket på vad som skrivs där men flödet kan fortfarande vara intressant att följa . Här är en annan Twitter-sida, twitter.com/iranbaan, med uppdateringar på persiska.

Andra som bloggat: Det Progressiva USA 1, Det Progressiva USA 2
I medierna: AJ 1, AJ 2, AJ 3, Guardian, AB, Sydsvenskan 1, Sydsvenskan 2, DN, SVT, Expressen