Hej expressen!

Noterar att expressens ledarskribenter läser här ibland. Det är ju bra, men de verkar ha lite svårt att begripa vad som skrivs, liksom de är en gnutta förvirrade kring det här med Venezuela.
Så vi tar det lite basic, för att alla ska kunna hänga med.

Chavez ska alltså inte bli president på livstid. Han ska inte bli diktator. Alls. Däremot har han föreslagit att ta bort spärren på att bara kunna ställa upp i val två gånger. Detta är ingen demokratisk skandal. I Sverige kan man också ställa upp till val hur många gånger som helst. Inga konstigheter med det liksom. Om det hade varit så att Chavez skulle bli diktator i och med det här, så skulle jag tycka det vore jätteilla. Skitilla. Jag har inte, som expressen kallar det, en ”grund demokratisyn”.

Var det tydligt så?

Det finns ingen kommentar till “Hej expressen!”

 • Anonymous skriver:

  Ja, att jämföra våra val till riksdagen med ett presidentval tyder ju på en djup insikt i hur demokrati fungerar och inte fungerar….

 • Anonymous skriver:

  Instämmer. Läs på!

 • Maj skriver:

  Men det finns ju länder där man kan välja om presidenten hur många gånger som helst. Vaddå, är alla såna länder diktaturer enligt er? Eller är det bara Venezuela…?

 • Sofia skriver:

  Ja, men maj, det måste vi ju lära oss att förstå att det främsta kriteriet för att bli utsedd till diktator är att kalla sig socialist… *ironi* Och, anonyma här ovanför, alltså, det är inget som säger att Chavez kommer att tvinga till sig makten bara för att han vill kunna ställa upp i val flera gånger (och en majoritet av folket hittills verkar ha velat ha honom på presidentposten). Skulle han vilja bli diktator etc. tror jag det finns mängder av enklare sätt än att hålla på och krångla på det där sättet. Men, visst, säkert kommer förslaget pga att Chavez vill få fler chanser, och sitta kvar längre. Något han dock, enligt vad jag uppfattat, tänker låta folket avgöra om han är värdig att göra.

 • pelle skriver:

  OM jag inte minns fel har vi i Sverige en livstidsanställd statschef -diktator? Och hur är det i Frankrike – hur länge får en President sitta där nu igen? Sarko och Knugen – stalinister i vardande?

  Sen måste jag ändå fråga (lite mer seriöst) vad den demokratiska skillnaden på ett presidentval och våra riksdagsval är? Det verkar ju på anonym 1 vara en milsvidd och upprörande skillnad? Förklara gärna för jag fattar inte – är presidenter odemokratiska eller vad menar du? Det är väl ändå bara en skillnad i hur statsskicket organiseras?

 • Fredrik skriver:

  Ni glömmer att en svensk statsminister inte kan dra in tv-kanalers sändningstillstånd när det passar honom.

Skriv en kommentar