Hem / Blogg / Fack you, Maud!

Fack you, Maud!

21 augusti, 2007

Det finns mycket att säga om Centerpartiet. Det är ett parti som på ett tydligt sätt har tagit ställning mot stärkta rättigheter för ungdomar på dagens arbetsmarknad. Ungdomsanställningar utan minsta skydd mot arbetsgivaren är i sig ett historiskt förslag. Centerpartiet slog in på ren och skär diskrimineringspolitik. Dock tar hoten om att i praktiken förbjuda fackets enda vapen mot arbetsgivaren, nämligen stridsåtgärden, priset.

I helgen antog Ung Vänsters förbundsstyrelse ett uttalande om Centerpartiet,

I programmet föreslås förutom “ungdomsavtalen” som fråntar unga sitt anställningsskydd, hårresande inskränkningar i fackets rätt att ta till stridsåtgärder för att få till stånd ett avtal. Man vill införa krav på “proportionalitet” i åtgärderna, och i de fall då ingen av de anställda på ett företag är fackanslutna ska stridsåtgärder helt förbjudas. Genom att säga att företag där personalen inte är fackligt ansluten ska slippa teckna kollektivavtal, öppnar man i praktiken upp för en situation där arbetsgivare kommer att försöka påverka de anställda att inte organisera sig, eller inte anställa fackligt anslutna. Förslagen syftar till att stärka arbetsgivarnas övertag på arbetsmarkanden och att bakbinda facket. Centerns jobbprogram är en krigsförklaring, inte bara mot facket, utan mot hela den svenska modellen.

Läs hela uttalande här!

Till sist, har ännu ett fall justitiemord uppdagats. Abderazzak Jabri en politisk flykting från det av Marocko ockuperade Västsahara sitter sedan december häktad på minst sagt oklara grunder och ska nu utvisas till Marocko. Varken han eller hans försvarare har fått ta del av bevisningen mot Jabri. SÄPO har hämligstämplat hans akt. Ännu en människa skickas till tortyr och förföljelse. Skyldig part är Sverige. Förbundsstyrelsen antog ett uttalande till stöd för Jabri och andra som fallit offer för Sveriges flyktingpolitik och Kriget mot Rättsäkerheten.
Läs uttalandet här!