Hem / Blogg / Högerns oseriösa skolpolitik

Högerns oseriösa skolpolitik

17 januari, 2012

Igår rapporterades det om att man kan köpa tillstånd för att starta en privat skola på Blocket. Du behöver inte ens genomgå någon granskning, har du en halv miljon är det bara att slå till. Björklund blir lite klädsamt upprörd, men glömmer att berätta att det är konsekvensen av den skolpolitik som förs.

Samtidigt stormar det kring Skolverkets samarbete med företaget Proffice som har fått tillstånd att utfärda lärarlegitimationer. Lärare har fått legitimation för att undervisa i ämnen de själva inte kan eller är utbildad för. En kvinna berättar för DN om hur hon felaktigt fått tillstånd för att undervisa i 14 olika ämnen, däribland kemi för högstadiet, utan att ha någon som helst kunskap om ämnet.

För den borgerliga skolpolitiken är det viktigare med privat ägande än att skolan faktiskt fungerar. Sedan den så kallade friskolereformen 1992 så har antalet privata skolor ökat explosionsartat. Idag är mer än var tionde grundskola och nästan varannan gymnasiekola privat. Och det är inte i första hand små mysiga byskolor som har ökat i antal, 64 procent av de privata skolorna är ägda av aktiebolag. Samtidigt har kvalitetskraven i praktiken sänkts och resurserna minskat. Eller vad ska man säga om en skolmarknad där i princip vem som helst kan få starta en skola och dessutom plocka ut enorma summor i vinst?

År 2009 gjorde de största femton skolaktörerna en vinst på över två miljarder. Det är pengar som hade kunnat gå till vår gemensamma välfärd och till en bra skola där alla får en schyst undervisning och en rättvis utbildning. Det behövs fler lärare, bättre yrkespraktik och mer personal i skolan. Företag ska inte kunna plocka ut vinst på elevers bekostnad. Den borgerliga skolpolitiken är ingenting annat än oseriös.