Höj studiemedlen

Idag presenterar Sveriges förenade Studentkårer (SFS) årets studentbudget. Resultatet visar att studenter har svårt att täcka de mest grundläggande behoven, varje månad saknas 759 kronor i plånboken.

– Det är inte rimligt att studenter tvingas ta extrajobb trots att man studerar på heltid. Det är uppenbart att studiemedlen måste höjas, och då framförallt bidragsdelen. Också studenter måste ha rätt till trygga livsvillkor, säger Ung Vänsters förbundsordförande Stefan Lindborg.

Bostadskostnaden är en av studenternas största utgifter. Chansen att hitta en bostad man faktiskt har råd med är liten för unga och studenter. Idag råder det bostadsbrist i varannan kommun och utförsäljningarna av hyresrätter, i kombination med ett nästintill obefintligt byggande, har öppnat upp för en okontrollerad andrahandsmarknad där priserna drivs upp.

– Det krävs politisk vilja och handlingskraft för att göra något åt bostadsbristen. Men istället för att se till att det byggs hyresrätter, driver högerregeringen igenom förslag som gör andrahandshyrorna högre. Det är ohållbart att ungdomar tvingas tacka nej till studieplatser bara för att man inte har någonstans att bo. Det är dags att börja bygga för oss unga, avslutar Lindborg.

 

För kontakt
Tove Liljeholm, pressekreterare Ung Vänster
08-654 31 00
072-587 86 85
tove.liljeholm@ungvanster.se

Det finns en kommentar till “Höj studiemedlen”

 • Sarah Magnusson skriver:

  Jag undrar hur ni ställer er till följande;
  Jag som heltidsstudent (20 veckor) HT-13 och kan få, per månad bidrag 2828:- lån 6196 :- och har ett fribelopp på 78 320:-
  Men om jag nu väljer bort lånet kan man inte då tycka att jag borde få ett högre fribelopp? Fribelopp kan tyckas borde öka med samma summa som den totala summa lån (30 980:-) som jag väljer bort?
  Exempel är jag, som har inkomst från annat håll (arvoden från föreningar och som god man etc.) det borde väl vara i allas intresse att uppmuntra studenter att inte behöva ta lån och bli skuldsatt?
  Sarah Magnusson (Ung Vänster, Höör)

Skriv en kommentar