Inga fler ursäkter

Sverige kallas ibland för ett av världens mest jämställda länder. Trots det har vi fortfarande mycket kvar att göra. Tjejer tvingas fortfarande ta de otryggaste jobben, det mesta hemarbetet och inkomstskillnaden mellan män och kvinnor ökar. Samtidigt kommer larmrapporter om att unga tjejer mår allt sämre, många upplever oro, stress eller ångest. Några av de grövsta uttrycken för den ojämlikhets som finns är mäns våld mot kvinnor. Rädslan för att utsättas för ett övergrepp är någonting som begränsar många tjejers liv.

Det är dags för ett Sverige där unga tjejers liv tas på allvar. Det räcker med snack och ursäkter från rektorer, politiker och media. Det är dags för jämställdhet på riktigt!

Besök Ung Vänsters kampanjsida här.

Det finns 5 kommentarer till “Inga fler ursäkter”

 • you skriver:

  Trots att allt fler tjejer mår dåligt så är det fortfarande 3 gånger fler killar som tar självmord.

  • Daniel Lindh skriver:

   Ja, killar lyckas ta självmord oftare än tjejer. Tjejer gör dock fler självmordsförsök än killar. Antalet tjejer som vårdas på akutmottagningarna varje år för självmordsförsök och andra självskadebeteenden som alkoholförgiftning har ökat de senaste åren.

 • Bernhard skriver:

  Låt oss kämpa för en jämställdhet man kan vara stolt över…

 • Treponema skriver:

  Appropå myter som den att kvinnor tar livet av sig oftare än män så kan det ju vara dags att att avskaffa den om att män slår kvinnor oftare än tvärtom. Det finns ju numer en hel del forskning som visar på det motsatta, se bla nedan.

  Detta stöds även av mina egna erfarenheter bland vänner och släkt. Ska vi jobba för jämställdhet måste vi nog anpassa våra argument efter verkligheten, så tror jag vi har mycket större chans att vinna gehör.

  http://ajph.aphapublications.org/cgi/content/abstract/97/5/941

  American Journal of Public Health i maj 2007. I studien deltog 11 370 heteropar mellan 18 och 28 år. Här några fakta:

  24% av alla relationer innehöll någon form av våld. I hälften av dessa var bara en av parterna våldsam, i den andra hälften slog båda.
  70% av de ensidiga våldsverkarna var kvinnor. Alltså, i de relationer där bara en av parterna slogs var över 70% kvinnor, sjuttio procent. Fler än 7 av 10 av dem som slår sin livskamrat är en kvinna.

  • Martin Karlsson skriver:

   Sant. Män är även effektivt trängda till tysthet av kvinnor som lanserar att killar ska vara tuffa och tåla ett och annat. Därför syns kvinnors våld mot män inte i brottsstatistiken utan endast i anonyma vetenskapliga studier som ovan.

Skriv en kommentar

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php:39 Stack trace: #0 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #2 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #3 {main} thrown in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php on line 39