Krigsförbrytare fick immunitet

Jag har tidigare skrivit om ”säkerhetsföretaget” Blackwater. Blackwater, den yttersta avarten av den amerikanska ockupationen, lovades immunitet av amerikanska utrikesdepartementet. Nu upphävs immuniteten.

Att USA, i och med invasionen och ockupationen av Irak, har gjort sig skyldig till folkrättsbrott är ingen nyhet. Det som som nu uppdagas är den rättslöshet som har skapats i ockupationens kölvatten. Dödsbrigader, lik Blackwater, har stått för operationer som varit politiskt och opinionsmässigt obekväma för den amerikanska administrationen. I gengäld har de fått åtalsimmunitet. Blackwater har därmed varken lytt under irakisk eller amerikansk lagstiftning. Legosoldaterna kan således inte heller ställas inför rätta. Hur många oskyldiga som har fallit offer för företagets brutala framfart i Irak får vi förmodligen aldrig veta. Den irakiska befolkningen har dock lärt sig en viktig läxa: västerländsk demokrati har många ansikten.

Att legosoldater slipper åtal behöver inte nödvändigtvis innebära att de skyldiga slipper undan rättvisan. I Frankrike togs ett initiativ för att åtala Dick Cheney för krigsförbrytelser. Cheney blev tvungen att fly landet. Låt oss hoppas att fler länder följer efter.

Det finns ingen kommentar till “Krigsförbrytare fick immunitet”

  • pelle skriver:

    Rätt krigsförbrytare på rätt plats. Artikeln handlar om Donald Rumsfeld.

    Fast det var bra att han hann fly. Det kulle va tråkigt om USA bombade Paris, jag gillar stan.

  • Petr skriver:

    Av min tolkning av de artiklar du refererar till, fick de inte immunitet som du skriver, utan lovades den utan att man kunde backa upp sina löften. Inget att ta tillbaka alltså. Men det är å andra sidan ett bra bevis på att amerikanska myndigheter är rätt förvirrade kring vad de får och kan göra…

Skriv en kommentar

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php:39 Stack trace: #0 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #2 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #3 {main} thrown in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php on line 39