Hem / Blogg / Borgerlig arrogans

Borgerlig arrogans

1 november, 2007

Fackförbundet Seko har låtit göra en undersökning om hur svenska folket uppfattar regeringens utförsäljning av statliga bolag. En förkrossande majoritet är inte nöjda med hur utförsäljningarna har gått till. Bara 16 % av de tillfrågade tycker att de har skötts på ett ansvarsfullt sätt. Till och med bland borgerliga väljare är missnöjet stort – endast 32 % är nöjda.

Det här är nu inte så förvånande. Rean på våra gemensamma tillgångar har verkligen skötts illa, och kantats av skandaler. Mer uppseendeväckande är privatiseringsminister Odells reaktion på undersökningen: han konstaterar torrt att svensken i gemen inte vill att statens egendom ska säljas ut och att missnöjet därför inte är konstigt. Vilken oerhört otaktisk politiker han är! Att bara sådär konstatera att “vår politik är impopulär” och inte ens försöka låtsas bry sig om det. Istället raljerar han över att det enligt hans uppfattning finns

en inbyggd, närmast nedärvd skepsis hos svensken mot att sälja statens ägodelar, ‘en naturlig konservatism’.

Inte för att det egentligen gör mig något. Jag har förstås inget emot att högerregeringen trampar i klaveret och gör sig impopulära inte bara genom den förda politiken utan också genom en arrogant stil. Be my guest! Men inkompetens gör mig ändå alltid irriterad, även när den utövas av högermän.