Lägg ner Sandy’s

Enligt Svt låter smörgåskedjan Sandy’s ungdomar jobba gratis i upp till två veckor. Därefter byter man ut dem mot nya gratisarbetande.

Ung Vänsters förbundsordförande Ida Gabrielsson reagerar starkt mot företagets sätt att utnyttja unga. Hon liknar det vid slavarbete.

– Sandy’s har satt i system att med råhet utnyttja unga människor, på ett sätt som närmast kan liknas vid slavarbete. Om Sandy’s inte klarar av att betala ut löner kan de lika gärna lägga ner, säger Ida Gabrielsson.

– De otrygga anställningarna och den höga ungdomsarbetslösheten gör att den som bråkar får gå. Är du ung och vill ha jobb får du i dag räkna med att följa chefens minsta vink, och ibland arbeta utan lön, säger Ida Gabrielsson.

Gabrielsson vill nu se en upprensning bland anställningsformerna.

– Det är inte värdigt att unga används som slit-och-släng-varor av arbetsgivarna. Det behövs en rejäl upprensning bland anställningsformerna så att fast jobb återigen blir norm. Ung Vänster kräver att arbetsgivaravgiften höjs med 5 % för osäkra anställningar. Det ska löna sig att anställa på trygga villkor, säger Ida Gabrielsson.

För mer information kontakta
Miro Anter, pressekreterare på 070-217 98 03 eller miro@ungvanster.se

 

Det finns 7 kommentarer till “Lägg ner Sandy’s”

 • är dom helt störda eller ?! spå det var därför jag bara jobbade där så kort tid :@ IDIOTER!!!

 • Jonny Lygdman skriver:

  Kanske dags att sänka ingångslönerna för unga så att det blir enklare att få jobb? Att det i yrket sjuksköterska skiljer ca 3000 kr mellan ingen erfarenhet och 30 års erfarenhet gör väll att det kan vara värt med de där tretusen extra istället för att anställa en nyutbildad ung person?

  • Johannes skriver:

   Precis som Lillemor skriver är ju ingångslönerna för sjuksköterskor redan på tok för låga. Ska vi prata om lönerna för hotell och restaurang som artikeln handlar om är de inte mycket att hurra för heller. Är du under tjugo år, tjänar du sällan mer än 90kr/timmen (med ett OB-tillägg som knappt är värd att nämna), om arbetsgivaren ens är ansluten till kollektivavtal, och om man dessutom ens får lön. Sandy’s är inte ett undantag, vet flera lokala krogar och restauranger som inte betalar lön till provanställda. Samtidigt är ofta arbetsförhållanden usla.

 • Lillemor skriver:

  Jonny: Hur tänkte du nu? Unga har ju redan jättelåga löner, och uppenbarligen händer det att man inte får lön alls. Det som behövs är inte fler skitjobb med skitlöner – det finns redan för mycket.

  Dessutom är sjuksköterskor underbetalda och borde få höjda löner.

  • Realism skriver:

   Man kanske kan sänka arbetsgivar avgiften för unga personer något?
   På det sättet får man samma lön men det kostar mindre för arbetsgivaren att anställa personen.

 • Robban skriver:

  Realism: Att sanka arbetsgivaravgiften før fler jobb ar både dyrt och ineffektivt. Sen går aviften till de anstalla om de av ngn anledning ej kan arbeta. Med andra ord ska de som ha arbete finansera arbetskoparnas valvilja att anstalla fler genom sin egen trygghet. Hur rimligt ar inte det?

 • Emil skriver:

  Samma skit som på McDonald’s

Skriv en kommentar