Oacceptabelt att funktionsnedsatta nekas assistans

Igår visade TV4-programmet Kalla fakta hur kommuner anlitar konsultbolag för att lättare kunna neka funktionsnedsatta hjälp och stöd. Bland annat utbildas handläggare i att säga nej till ansökningar, och kommuner får råd om hur man kan vinna överklaganden. Sedan tidigare har det kommit larm från handikapprörelsen om att det har blivit svårare att få personlig assistans. Antalet beviljade assistansersättningar har minskat kraftigt och sedan 2008 har avslagen ökat med 50 procent.

– Det är oacceptabelt att kommuner hyr in konsultbolag för att ta sig runt det som är grundstenen i LSS, rätten till goda livsvillkor. Nu kräver vi att lagen förtydligas. Man ska kunna leva ett självständigt liv och till exempel kunna studera och ha en aktiv fritid även om man har en omfattande funktionsnedsättning, säger Stefan Lindborg, förbundsordförande för Ung Vänster.

För kontakt
Tove Liljeholm
Pressekreterare Ung Vänster
08-654 31 00
072-587 86 85
tove.liljeholm@ungvanster.se

Det finns 4 kommentarer till “Oacceptabelt att funktionsnedsatta nekas assistans”

 • Daniel Lindeberg skriver:

  Jag blev mycket upprörd när jag såg programmet, och jag känner för alla dessa människor som får avslag på sina ansökningar. Jag betalar gärna mer skatt för att människor med speciella behov ska kunna få delta i samhällslivet precis som jag.

 • Lisbet skriver:

  Jättebra att ni reagerar på detta otroliga cyniska spel som kommunerna väljer att spela. Ett sådant samhälle vill vi inte ha!
  http://goteborg.ungarorelsehindrade.se/2013/11/11/kalla-fakta-2/

 • Carina Wellton skriver:

  Kan bara hålla med. Läs mer om detta i artikeln i Dagens Arena från i fredags. http://www.dagensarena.se/opinion/v-foretradare-ge-tillbaka-friheten-till-funktionshindrade/

 • Göran Klarén skriver:

  Jag bor i Göteborg, som styrs av S, V och MP. En kommun som anlitat det vidriga företaget KommunLex.
  Förra året, ett år då konsulten varit här, kopplades en jurist in i stadsdelen centrum, där jag bor. Hennes enda uppgift var att skära i kostnader för assistans. Min assistans drogs ner med en tredjedel..
  Ur jämnställdhetssynpunkt ett vidrigt beslut. Min fru ska ha makars ansvar tretton timmar per dygn!!!! Hon arbetar ca tio timmar på sitt arbete…
  Vi har tre barn, som jag enligt beslutet inte har rätt att få vara pappa åt.
  Jag är politiskt aktiv, arbetar med utbildning inom assistans och har många andra uppdrag. För det fick jag fem timmar i veckan.
  Behöver jag fortsätta?

  Detta sker i en kommun som (S) ser som sitt skyltfönster!
  Jag har ringt och mailat till otaliga politiker och den enda som visat ett uppriktigt intresse är Eva Olofsson (V).

  Det är bra att grisarnas fula tryne visas upp, men jag satt och grät!
  Jag grät när konsulten raljerade över oss funktionsnedsatta och svinen till LSS-handläggare satt och skrattade över oss…

  Göran

Skriv en kommentar