Stoppa vinstslöseriet i skolan

Stoppa vinstslöseriet

I samband med sommarlägret utanför Åmål lanserar Ung Vänster i dag en kampanj mot vinstslöseriet i skolan. I kampanjen ställer sig förbundet kritiskt till att skattepengar går till ökade vinster hos storföretag istället för bästa möjliga utbildning.

Ung Vänster kräver att skattemedlen används till att fler lärare och skolsköterskor anställs, att privatiseringarna av skolor stoppas och att varje skattekrona ska gå till välfärden.

– En majoritet av friskolorna drivs som aktiebolag, med det överordnade syftet att generera vinst till sina ägare. Tjuvarnas marknad måste stoppas. Istället för vinstutdelningar måste det till fler lärare i skolan, säger Ung Vänsters förbundsordförande Stefan Lindborg.

 

För mer information:
Hanna Cederin, förbundssekreterare, 073-998 07 55 eller hanna@ungvanster.se

Det finns 6 kommentarer till “Stoppa vinstslöseriet i skolan”

 • Erin Winslow skriver:

  Problemet med vinstdrivande skolor är att dom är i grunden företag och deras elever blir produkter. Här nedan beskriver jag min egen erfarenhet av det:

  I 1982 fick jag ett stipendium till en privat högskola i Charlotte, NC (USA). Skolan hade nästan gått i konkurs några år tidigare och hade klarat sig bara för att den var uppfattad som väldig fin (det hade varit sk Flickskola tidigare) och hade fått stora donationer av välbärgad människor. Men för att inte hämna i samma situation en gång till blev skolan tvungen ta emot många elever som inte var tillräcklig förbered för högskolarbete. Plus en stor procent av studenter var festnissar som egentligen var inte alls intresserad av att plugga. En av mina professorer klagade över att hon kände en stor press från skolans administrativ chef att godkänna alla, även dom som inte klarade prov för att skolan inte skulle tappa elevantalet.

  Jag byte till ett statligt universitet i 1985 av många anledningar men inte minst var det att jag vill få en gedigen utbildning, inte bara ett meningslöst papper. Fast då fanns det en del människor som tyckte synd om mig eftersom en statlig skola (på vilken som helst nivå) uppfattade av dom som mindre fin än en vinstdrivande privatskola. Enligt dom skulle konkurrens skapa kvalitet: alla skulle kämpa om att vara den bästa! The University of North Carolina at Charlotte är en statlig skola och hållas till flera kvalitetskrav av delstaten North Carolina.

 • […] Ung Vänsters sommarläger i Dalsland lanserades den nya kampanjen ”Stoppa vinstslöseriet i skolan”. Sedan högeralliansens övertagande 2006 så har […]

 • […] med Malaysias socialistparti Ung VänsterJosefin Brink besöker Ung Vänsters sommarlägerStoppa vinstslöseriet i skolanUng Vänster skänker överskott från läger till UtöyaUng Vänster anordnar sommarläger utanför […]

 • Carl-Fredrik skriver:

  Om en vinstdrivande skola är ett företag i grunden, och deras elever är produkter så borde skolan försöka sälja så bra produkter som möjligt? Inte försöka utexaminera studenter som inte lärt sig något alls på skolan. USAs kapitalism har drivit dem i fördärvet, men privatisering utav skolor slutar oftast i en win-win situation. Skolan eller ”företaget” går med vinst, studenten går ut å får ett fint och bra jobb!

  • Jan skriver:

   Jag skulle vilja påstå att eleverna är skolans och företagets kunder snarare än produkter. Det är alltså inte eleverna företaget säljer; det säljer tjänster i form av utbildning.
   Vad menar du med att det oftast slutar med en win-win situation? Kan inte studenter gå ut och få ett fint och bra jobb efter att ha gått i en kommunal skola?

 • […] klubbmöte. Amanda Möllenhoff från distriktsstyrelsen höll föredrag om den nuvarande kampanjen Stoppa vinstslöseriet i skolan. Vi skrev även insändare om det, och skickade nästan alla tidningar. Håll […]

Skriv en kommentar