Ung Vänster kräver satsningar på järnväg och lanserar tågkaos.nu

Även den här vintern har präglats av trafikkaos och tågförseningar. För att uppmärksamma detta och ställa krav på förändring lanserar Ung Vänster idag hemsidan tågkaos.nu. På tio år har antalet inställda tågavgångar ökat med 130 procent.

– Tågtrafiken i Sverige har uppenbara problem, men ändå sträcker sig den politiska viljan till förändring sällan längre än puts på ytan. Nu är det dags att regeringen tar trafikproblemen på allvar och ser till att vi får en fungerande tågtrafik, säger Ung Vänsters förbundsordförande Stefan Lindborg.

Ung Vänster kräver krafttag för att komma tillrätta med tågkaoset. Satsningar på utbyggd järnväg och förbättrat underhåll ska prioriteras fram investeringar i biltrafik. Järnvägen måste återregleras, så att staten igen tar ett helhetsansvar för en av de viktigaste delarna av samhällets infrastruktur. De privata bolagens vinstintressen ska ersättas av vårt intresse av lägre priser, utökad turtäthet och tåg som faktiskt går i tid.

– Högerregeringens ambitioner för järnvägen är alldeles för låga. Trots att klimathotet blir allt mer alarmerande och det krävs stora omställningar av transportsystemen, prioriterar regeringen fortfarande biltrafik framför kollektivtrafik. Nu är det hög tid att göra något åt tågkaoset, därför kräver vi en upprustning av Sveriges järnväg, avslutar Lindborg.

Kolla in tågkaos.nu här.

För mer information:
Tove Liljeholm
Pressekreterare, Ung Vänster
08-654 31 00
072-587 86 85

Det finns 6 kommentarer till “Ung Vänster kräver satsningar på järnväg och lanserar tågkaos.nu”

 • Peter Hang skriver:

  Helt rätt!

 • Hej ungar, men förutom tåg, krävs det inte satsningar på skola/barn äldreomsorg våld i samhället, utanförskap och enligt mig så är dessa mer högprioriterade, än att ett tåg kommer en timme försent, för det kan man leva med.
  en gammal gubbe //Björn

  • Ung Vänster skriver:

   Hej Björn! Jovisst, vi driver såna frågor också. Kika gärna runt på hemsidan och läs om våra krav för att ex anställa fler lärare och skapa jobb inom välfärden.

   /Hanna Cederin, Ung Vänster

 • Kristina skriver:

  Håller absolut med! Jag fattar att många forfarande väljer att ta bilen när de ska någonstans än att ta tåget. Det är ju inte så jättekul om man har ett superviktigt möte och sen fastnar på en tågstation någonstans…

 • Björn skriver:

  Det är sannerligen dags att återreglera… I Storbritannien genomförde man som bekant massavreglering under 70-90-talen, däribland järnvägen. Efter flera stora olyckor förstatligade man tack och lov infrastrukturen, och på senare år har trenden varit någon form av återreglering, framför allt i Skottland.

  Tur att det aldrig gick så långt här, åtminstone inte än. Dock finns det en överhängande risk att det blir precis lika illa om folk fortsätter att rösta på högermupparna. Jag ber er, rösta Vänster om ni vill ha tillbaka den världsledande järnväg som Sverige en gång hade!

 • Robert Carlsson skriver:

  Bra att ni lyfter fram det här! Jag tycker allt för ofta att SJ och deras personal får bära hundhuvudet för att tågtrafiken inte funkar som den ska. I själva verket är det ju regeringen Reinfeldt som bär hela ansvaret!

Skriv en kommentar