Vad gör integrationsministern i Malmö?

Hela Sveriges blickar riktas nu mot skottlossningarna mot invandrare i Malmö. Vittnesmål talar om skärrade familjer som inte vågar lämna sina hem, föräldrar som börjat skjutsa sina barn till skola och kvällsaktivisteter och affärsinnehavare som inte längre vågar ha öppet på kvällarna. Det här är på riktigt. Parallellerna till 90-talets laserman som spred skräck i Stockholm ligger inte långt borta. Nu som då med ett främlingsfientligt parti i riksdagen. Det är ett tidsmärke och en förvarning om vart vi är på väg. Hur gärna vi än vill se skottlossningen som frånkopplat vår politiska samtid är det en naiv tanke. Lasermannen John Ausonius berättar i intervjuer att han upplevde ett tyst medgivande av folk runt omkring honom, men också ett politiskt och moraliskt stöd från framför allt Ny demokrati och partier som Sverigedemokraterna när han begick sina brott.

Den europeiska våg av främlingsfientliga partier som tar sig in i de nationella parlamenten växer nu i styrka. Tonläget har även här hemma förråats. Retoriken är aggressiv och tänjer hela tiden gränser för vad som är okej att säga om landets egna invånare. Dansk Folkeparti driver frågan om omisskännliga utvisningar och holländska Frihetspartiets muslimskatter förklarar krig mot en invandrad eller andra generationens invandrad minoritet. Historierna om slöjor och förortsbränder sipprar ned till att bli de viktiga diskussionerna i personalmatsalar och klassrum. Den politiska debatten samlas kring illusoriska frågeställningar som pekar på klädesplagg och korancitat istället för ekonomiska fördelningsfrågor eller andra avgörande politiska stridsfrågor. Borgerliga regeringar hamnar i en (självvald parlamentarisk) situation där de allt för ofta saknar ryggrad att ifrågasätta utgångspunkten för den stormande hatpropagandan.

För ur detta hätska samhällsklimat föds våldsverkare som på allvar tror att färre malmöbor ska ge dem en bättre välfärd. Den svenska regeringen svarar med att skicka integrationsministern till Rosengård! Erik Ullenhag (fp) kommenterar skottlossningarna i Expressen genom att utse svenska språkkunskaper som ett sätt att ”komma in i det svenska samhället”. Han ser Malmö som den stad som ”har många utmaningar framför sig” då han ser oron över ”bristerna i integrationen”. Integrationen av vilka då? Nazisterna? Är det måhända dags för rasisterna att integreras i den i allt väsentligt mänskliga kulturen att inte skjuta skarpt? Vad har det faktum att 47-årige Basi Hassan blev skjuten i magen när han väntade på bussen att göra med Ullenhags läskiga halvmesyrer? Här sparkas det på den som ligger på ett sätt som framställer svenskar med utländsk härkomst som andra klassens medborgare. Attackerna riktade mot invandrare går alltid under integrationskontot – ett sätt att flytta över skulden till offret. Det är ett djupt obehaglig resonemang som inte hör hemma i den liberala idétraditionen.

När man läste om andra världskriget i skolan kunde man inte begripa hur så många människor kunde köpa de nazistiska konspirationsteorierna. Idag växer samma krafter sig starkare mitt framför ögonen på oss. I kammaren representeras konspirationerna av herrar i välskurna kostymer, men på gatorna får dem allt mer handgripliga konsekvenser. Något måste göras som har utgångspunkt i verkligheten – vi är i akut behov av redliga människor som som står upp och säger att det får vara nog nu. Låter vi saken bero går vi en mycket mörk framtid till mötes.

Uppdatering: Thaher Pelaseyed ”Det är politiken som skjuter människor”

Det finns 7 kommentarer till “Vad gör integrationsministern i Malmö?”

 • Anonymous skriver:

  Exakt så! Var går gränsen för vår tolerans mot nazister…

  Bertil Jansson

 • Anonymous skriver:

  det påminner om lasermannen på 90 talet i stockholm och jag som var med barn och gick på kvällskurs och alla varnade mig att inte gå ut och det är farlig!! men hur kan man göra det? bara sitta hemma och vara rädd och inte gå ut!? det är ju hemskt och polisen är så seg!!?det är bara resultat av politik som medför med sig sånt i samhälle.
  hälsningar
  parvaneh

 • Hans J skriver:

  Mycket bra skrivet!

  Med undantag för ”men på gatorna får dem allt mer handgripliga konsekvenser”,. Det borde inte stå ”dem” där, så håller jag med till 100%

 • Kapten Glas skriver:

  Seriöst, det här Nooshi: Det är ett lite läskigt sätt du resonerar på.
  För det första så var John Ausonius en tragedi i sig, han blev kallad svartskalle o annat för sin utomsvenska härkomst och tog sedan ”sin” revansch på detta- Vad han iaf trodde var.
  Sedan SD. Vad är det som säger att detta är någon som har partisympatier med dem? Finns det signalement på gärningsmannen? Eller är det flera? Den information som råder kring detta låter mycket som något tidningarna passar: dra paralleller till 90talet. -Vilket i sig är vanskapt, då på den tiden var det riktiga nazister. Nu handlar det till stor del om missnöjesröstare(har pratat med flertalet som röstat SD. Och bl a ilska över blockpolitik, att man inte sprider ut folk mer i landet-S har ju lagt förslag på att flyktingar inte ska få välja var de vill ha uppehälle- och annat. Långt ifrån alla säger att ”vi tar in för många.)
  Men precis som du säger så framställs folk som kommit hit som andrahandsfolk. Men det är samtidigt viktigt att alla står lika inför lagen, då det finns problem i Malmötrakterna. Väldiga problem. Jag vet inte om du pratat med folk som t ex jobbar inom brandkåren och annat, men det finns förorter där det ibland inte ägs tillträde. -Och med det så är det viktigt att inte alla dras under samma kam.

  En sak utav yttersta vikt är att politiker tar ansvar för detta. Måla inte politiken svart och vitt. Istället för att neka SD dialog, kalla dem diverse saker(jag har historia som gör att jämföra dem med nazister borde göra mig arg & alt. ledsen) och ta istället debatten med dem. Gudrun gjorde Jimmy ledsen i ögat med sin verbala ägande utav debatten.

  VARFÖR HAR INTE DETTA GJORTS FÖRRUT!?

  VARFÖR SKJUTS ALLT ANSVAR ÖVER PÅ SD?

  Jag hoppas innerligt och hårt att folk med ämbete att styra detta land får ett uppvaknande innan landet vaknar upp till ett rent helvete av problembygget de redan satt en sådan fart på, utför en väldigt djup rand…

 • Anonymous skriver:

  Det finns dock några perspektiv som ofta glöms bort:

  * Vi och dom samhälle föds ur utebliven integration. Grunden för integration bygger inte på tvång, utan på naturliga mötesplatser, ex. arbetsplatsen.

  * De som är mest positiva till hög invandring, integration och det mångkulturella samhället, är de som bor i ”fina” områden där invandrare inte bor. Dessa personer umgås heller inte med invandrare, varken på jobbet eller privat. De mest negativa är de som bor i eller omkring utsatta områden.

  * Väldigt många är inte intresserade av det mångkulturella samhället och är inte nyfikna att anamma främmande kulturer. Dessa personer kommer inte bli mer positiva om politiker försöker tvinga på dem detta.

 • Johan skriver:

  ”De mest negativa är de som bor i eller omkring utsatta områden. ”

  Alltså seriöst, det där hör man hela tiden men jag tror aldrig jag sett nån källa på det. Jag kan ta mig själv som exempel, jag bor i ett område med hög andel utomeuropeiska invandrare och deras barn. Jag fattar inte riktigt varför jag skulle vara ”emot” dem? De gör, precis som jag, bara sin grej, i fred. Vad skulle de annars göra?

  För övrigt röstade typ 17 % på Vänsterpartiet i min valkrets, det verkar ju dumt om det är så mycket problem med invandrare?

 • Pelle skriver:

  Jag undrar också var ”De som är mest positiva till hög invandring, integration och det mångkulturella samhället, är de som bor i ”fina” områden där invandrare inte bor.” kommer ifrån?

  Skulle de i Vellinge eller Danderyd vara speciellt mångkultursvänliga? Är det därför det skriks judesvin i Höllviken (Vellinge)? Eller att de aldrig tagit emot en enda flykting i kommunen?

Skriv en kommentar

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_pagenavi() in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php:39 Stack trace: #0 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include() #1 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #2 /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #3 {main} thrown in /storage/content/90/108690/ungvanster.se/public_html/wp-content/themes/ungvanster/index.php on line 39