Världen måste försvara Gazas rätt till motstånd!

Medan bomber, granater och raketer slår ner på 1,6 miljoner Gazabor, fortsätter den svenska regeringen samt stora delar av medielandskapet påhejad av tyckare på högerkanten att blunda inför det faktum att Israel, med sin ockupation av Palestina, bär det yttersta ansvaret för den senaste utvecklingen. Två saker upprepas som mantran: 1) det väpnade motståndet mot Israel är illegitimt och Israel har rätt till självförsvar samt 2) Gaza styrs av ett framkuppat Hamas. Båda påståenden är djupt felaktiga och att gång på gång upprepa dem är prov total brist på intellektuell heder.

1) Det väpnade motståndet mot Israel är illegitimt och Israel har rätt till självförsvar.
Enligt FN-stadgan som det har redogjorts för här, kan Israel inte åberopa rätten till självförsvar. Den rätten är reserverad för en stat som blir angripen av en annan stat. I och med att Gazaremsan inte är en stat utan ett geografiskt område ockuperat av Israel, kan FN-stadgan följdaktligen inte åberopas av Israel.

Däremot har ett ockuperat folk rätt att försvara sig och göra motstånd mot sina ockupanter. På samma sätt som motståndsrörelserna i Norge, Danmark, Frankrike och i Balkan förde ett rättfärdigt motstånd mot Hitler-Tyskland, har palestinierna all rätt att göra väpnat motstånd mot Israel.

2) Gaza styrs av ett framkuppat Hamas.
Samma dag som Röda Korset slår larm om att 89 barn fallit offer för israeliska styrkor, rycker Magnus Andersson ut till ockupantens försvar. Hans argumentation bygger på två tankevurpor: att israel i egenskap av demokrati har rätt att begå förbrytelserna i Gaza och att huvudansvaret ligger hos Hamas som enligt Andersson saknar folkligt stöd, kuppat sig till makten och håller 1,6 miljoner människor som gisslan och mänskliga sköldar. När jag läser hans inlägg så slår det mig: Om det Israel gör i Gaza är förbrytelser, vad är då försvaret av dessa handlingar?

Den 26 januari 2006 vann Hamas det palestinska valet. Då skrev jag och flera andra om orsakerna till Hamas’ seger och poängterade att valresultatet måste respekteras, oavsett vad man har för åsikter om Hamas som politisk organisation. Valet som genomfördes var hemligt och rättvist och en viss Carl Bildt uttryckte, med orden ”A Good Day For Democracy”, förhoppningar om att resultatet skulle respekteras. Så blev det förstås inte. Hamas isolerades och Gaza sattes i våren 2006 under en blockad som pågått sedan dess. Inte ens under vapenvilan vars villkor var att Israel skulle häva blockaden, tilläts livet återgå till det normala för civilbefolkningen. Allt detta är bortglömt upp till den grad att Magnus Andersson kan fabla fram resonemang om en Hamas-kupp.

En kupp ägde de facto rum. Fatah som givit upp tanken om en självständig palestinsk stat och nu sitter i knät på ockupationsmakten genomförde en kupp mot Hamas på Västbanken. Resultatet är att ockupationsmakten idag kan härja fritt på Västbanken utan att möta på motstånd – med undantag från ickevåldsaktioner från invånare i byar som Ni’lin och Bil’in.

Enda vägen till fred är ett slut på den israeliska ockupationen av Gaza, Västbanken samt Östra Jerusalem. För att det ska ske måste omvärlden sätta press på Israel. Sverige kan gå först men under den sittande regeringen har vi slagit in på feghetens linje genom att ständigt hänvisa till andra – först var det EU och nu FN:s säkerhetsråd där USA blockerar varje uttalande som riktar kritik mot Israel. Det gör den svenska regeringen medskyldig till förbrytelserna i Gaza.

Andra som bloggat: Anna Wester, Palestinagrupperna, Tvärdrag, Röda Raketer,
I medierna: DN1, DN2, DN3, DN4, SvD, Expressen

Det finns 12 kommentarer till “Världen måste försvara Gazas rätt till motstånd!”

 • DickeFix skriver:

  Israel har alltid varit ett land med vassa armbågar och taggarna utåt eftersom staten Israels existens hela tiden varit hotad. Men palestiniernas största fiende är inte Israel utan regimen i Iran som med Hamas och Hisbollahs hjälp underblåser konflikten för att legitimera sin egen makt. Israel lämnade över Gaza till palestinierna på prov i utbyte mot fred. När Hamas sedan använder Gaza som raketramp gör de det för att Israel ska anfalla Gaza och konflikten fortsätta, vad annars?

  Palestinierna måste enas och välja en okorrumperad, pålitlig regering som arbetar för fred, självständighet och bättre levnadsstandard för palestinierna istället för en grupp hatiska, obildade terrorister styrda från Iran med sin egen agenda. Bara då kan Israel känna sig så tryggt att de vågar tillåta en oberoende palestinsk stat.

 • Petter skriver:

  —->DickeFix
  Om det nu är så att Israel gärna skulle acceptera en palestinsk stat bara inte Hamas styrde, varför gjorde de inte det under 90-talet när Fateh var ledare för palestinierna?

  Fateh förhandlade och förhandlade och förhandlade med Israel, men Israel gav ingenting i utbyte. Samtidigt som man tvingade palestinierna att ge upp det enda de hade; rätten till motstånd mot den illegala ockupationen (som är fastslagen i folkrätten). Klart som fan att folk istället röstar på Hamas!

  Och nej, Hamas skjuter inte raketer för att Israel ska anfalla så att konflikten fortsätter. De skjuter raketer för att det är deras ENDA SÄTT att göra motstånd och protestera mot den olagliga och människorättsligt vidriga blockad som Israel försatt Gaza i och som dödar fler människor än Hamas raketer.

  Protesterna runt om i världen fortsätter som tur är, här en film från demonstrationen i Helsingborg;
  http://www.youtube.com/watch?v=qBH0kk0fmWA

 • DickeFix skriver:

  Petter: Tydligen tycker du att Hamas gör rätt som fortsatte skjuta raketer mot Israel efter att Israel lämnat det ockuperade området på Gaza. Det tycker inte jag.

  Palestinska folket har som jag ser det två val: antingen bilda en palestinsk stat med omvärldens stöd och leva i fred sida vid sida med Israel. Eller fortsätta leva statslösa i ett krig på ockuperat område och nära en hatisk och orealistisk dröm om att slutgiltigt förinta staten Israel, utrota judarna och skapa ett arabiskt storpalestina.

  Jag tror inte valet av det senare alternativet kommer förbättra situationen för palestinska folket Däremot är det nog det enda sättet för att Hamas, Hisbollah och den iranska regimen att legitimera sin existens.

 • Anonymous skriver:

  ng vänster! Ni påstår er vara feminister och står bakom Hamas som är ett parti som hänsynslöst förtrycker kvinnor. Ni säger er vara för demokrati och ändå står ni bakom Hamas som sköt ihjäl deras motståndare i Gaza. Är ni för religionsfrihet? Ni är ändå för Hamas som vill att hela befolkningen ska leva under sharialagar och mördar kristna i Gaza remsan.

  Sen att ni är besatta av Israel och vill skicka tillbaka Israels ambassadör är skrattretande. Ifall ni bryr er om folkmord, prata om de hundratusentals som dött i Sudan utan att ha provocerat någon. Eller vad sägs om att kritisera Ryssland som mördat hundratusentals i Tjetjenien och Kina som dödat över 1 miljon i Tibet! Fan, ni höll till och med tyst när Serberna bedrev riktig folkmord i Kosovo och Bosnien (riktig folkmord är när man riktar in sig på att mörda civila i befolkningen och inte när man försöker slå ut terrorister som gömmer sig bland befolkningen).

  Oproportionellt mot allt som Israel någonsin gjort fast ni är fega jävlar som inte alls bryr er om människoliv bara att hitta ursäkter för att driva hatkampanjer mot USA och Israel.

 • Petter skriver:

  —->dickefix
  Att säga att Israel ”lämnade” Gaza är att göra det enkelt för sig. Israel har fortfarande haft kontroll över Gaza med hjälp av sina militära makt. Man har under den så kallade vapenvilan fortsatt att döda folk i Gaza. Dessutom har man som sagt utfört en blockad som lett till en humanitär katastrof i Gaza med brist på mat, vatten och medeciner. Vad skulle palestiniernas svar på detta varit? Att lägga sig ner och dö? Eller att med folkrättens stöd fortsätta göra motstånd mot den illegala ockupationen!?

  Många palestinier vill också ha en tvåstatslösning, problemet är att Israel inte ger dem det, eftersom ockupationen och uttnyttjandet av palestinierna är det som hela Staten Israel bygger det på.

  —>Anonym
  Om det är någon här som är skrattretande så är det du. Man kan säga mycket om Hamas, men deras rätt till motstånd mot en rasistisk ockupationsmakt påverkas inte av att de inte är feminister. De danskar och norrmän som slogs mot fascisterna var säkert inte alla speciellt politiskt korrekta de heller, men de hade fortfarande RÄTT TILL MOTSTÅND!

 • Anonymous skriver:

  Att vänsterpartiet och kommunisterna försvarar tjuvar och banditer är ingen nyhet – att de nu expanderat sitt försvars- och hyllningsavdelning till terrorister också är mycket allvarligt!

 • DickeFix skriver:

  Petter: Du skriver att många palestinier vill ha en tvåstatslösning. Det tror jag också. Om dessa moderata palestinier skulle kunna få styret över Gaza så tror jag situationen kan lösas och man skulle kunna uppnå en varaktig fred. Världssamfundet skulle stödja palestinierna både politiskt och ekonomiskt, Israels nästan sjukliga misstänksamhet skulle avta och de skulle häva blockaden av palestinska områdena.

  Att Gazas ekonomi är katastrofal beror inte bara på Israels blockad utan också på Hamas oförmåga att styra regionen. Det är bl.a. för att dölja detta och vinna tillbaka palestinska opinionen som Hamas nu provocerat Israel att anfalla. Och Israel går rakt i fällan och svarar sin vana trogen med oproportionerligt mycket våld…

 • Anonymous skriver:

  Tibet och Tjetjenien är ju betydligt mer under ockupation än Palestina. Palestinierna kan få sin självständighet när de slutar med löjliga krav på att få Östra Jerusalem som huvudstad (med över 40% judar och alla heliga judiska monument).

  Vad fan kan Tjetjenen och Tibet göra? De har ju mördats hundratusentals i dessa länder och de är verkligen ockuperade. Det finns ingen snack om självstyre, tibets befolkning bedriver ju inte ens terrorism ändå har Kineserna mördat en miljon tibetaner. Tibet kommer aldrig få något ”belägrad” land där de får rösta på något parti som kan leda landet.

  Det finns ju ingen jämförelse mellan Tibet och Palestinia, Palestinerna har hamnat i den här situationen mycket pga att de inte kunde acceptera Israel och aldrig ville förhandla fram ett land utan löjliga krav som att få hela Östra Jerusalem. De vill vara ”ockuperade” av propagandaskäl. De vill egentligen förgöra staten Israel och inget mindre, är ni i vänster överrens med Hamas mål att förgöra Israel och driva bord befolkningen som bor där?

  Tibet o andra sidan skulle nöja sig med någon slags självstyre inom Kina. De har ingen rätt att protestera, de har ingen rätt att få något slags statsskick. När de protesterar får de hårdare svar från Kina än när Palestinier skickar bomber mot Israeliska barn och kvinnor. De senaste 10 åren har Hamas mördat 500 Israeliska civila, Tibetaner har inte mördat några Kineser.

  Kineserna vill inte ens prata med Dalai Lama eller Tibetanska frihetsrörelser, Israel är bered att förhandla och har förhandlad med Palestina. Israel pratar om en tvåstatslösning, Kina pratar endast om en ”Storkina”.

  Israel lever under ständig hot från sina arabiska grannar och har överlevt flera krig där målet var att förgöra Israel och mörda miljontals judar. Tibet har aldrig varit en fara för Kineser.

  Så varför är Palestina viktigare för er i Ungvänster än Tibet? Tibetanska folket lider ju mycket mer än Palestinerna men ni struntar i dem. Israel frågan är ju betydligt mer komplex än Tibet, Tibet är betydligt mera ockuperad än Palestina och provocerar aldrig Kina, mördar inte civila Kineser.

  Varför är Palestina så jävla viktigt för er? Det är en komplex situation som ni förenklar till något enkelt. Hamas är ett parti som vill förgöra Israel och ni förenklar dem till ”frihetskämpar”. Palestina vill ha Östra Jerusalem till huvudstad och ni förenklar att de ”bara vill ha ett land” (det skulle de kunna fått för länge sedan).

  Tibet är frågan där det finns en tydlig skurk som är Kina och en fredlig nation som aldrig skadat någon. De får ingen publicitet förutom Dalai Lama som ibland kommer och hälsar på. Ni hjälper de inte, smitt inte undan genom att fråga mig något. Svara först på frågan och fråga mig sedan ”varför jag skyddar Israel så mycket” så svarar jag, först måste ni svara på min fråga.

 • Anonymous skriver:

  Ursäkta anonym, men bildades inte staten Israel 1948, på palestiniernas bekostnad, som de fick av västvärledn, som kompensation för 2.a världskriget???? Ock kom inte dragandes med att Israel fanns redan för 3000 år sedan, då kan vi lika gärna ge Skåne till Danmark direkt… Det var ju danskt för 300 år sen… Och jag har även för mig att Det i Gamla testamentet hette Palestina….

 • Anonymous skriver:

  Namnet ”Palestina” föddes när kejsar Hadrianus av Rom i sin ilska mot det judiska folkets heroiska
  frihetskamp mot den romerska ockupationen, bestämde sig för att förnedra judarna genom att ersätta alla hebreiska namn med romerska/latinska. Jerusalem blev Aelia Capitolina och Israel blev ”Palestina”. Varför detta namn? Kejsaren frågade en av sina historiker: ”Vilka var judarnas tidigare värsta fiender?” Svaret blev pleset eller phlistim, numera transkiberat som filistér, ett indoeuropeiskt folk från den grekiska arkepelagen ca 1000 f.Kr, som talade ett icke-arabiskt språk. Detta var ett sjörövarfolk, plundrade delar av östra Medelhavet, bl.a nuvarande Gazaremsan(staden Gaza byggdes av dessa). Närheten till Israel utgjorde ständiga konflikter och kung David av Israel krossade filistéerna och sedan dess är de utdöda, men deras namn skulle leva kvar. Det var det nya namnet, det romerska/latinska namnet. Under
  korsfararnas tid kallade man Israel för ”Palestina”, under renässansen kallade man Israel för Palestina Faktum är att man kallade Israel för ”Palestina” ända fram till Israels pånyttfödelse 14 maj 1948. Britterna
  kontrollerade/ockuperade ”Palestinamandatet”, de judar vilka bodde i detta mandat kallades för
  ”palestinier”, vilket även inkluderar den infödde Ariel Sharon.

  Att några arbetsaraber/slavaraber som ottomanska riket tog till Palestina framför allt från nordafrika nu kallar sig palestinier har ingenting med filistéerna att göra. Läs lite historia vet jag innan ni pratar strunt.

  Staten Israel bildades 1948 i den del av Palestina området där judar var majoritet. Redan 1936 var judar majoritet i den del som nu heter Israel så myten om att man gav judar Israel som kompensation för folkmordet är massa trams. Ingen gav Israel åt Israeliska folket, de judar som bodde där försvarade sig när hela arabiska halvön förklarade krig mot dem och de vann.

  Tillbaka till Tibet, hur många utav er hycklare till vänsternissar försvarar Myrdal och andra betongkommunisters i deras försvar av massmordet på Tibetaner av den Kinesiska staten, samt Kinas rätt till suveränitet i Tibet? Ni ska veta att jag kräver utav Israel att de lämnar tillbaka de delar av västbanken som de ockuperar till arabpalestinerna, fast jag försvarar till min död Israels rätt att existera.

  Kina ska lämna Tibet för gott, hoppas att ni inte är så stora hycklare att ni stödjer Kinas totala och totalitära ockupation av Tibet?

 • DickeFix skriver:

  Anonym: Att judar skulle varit i majoritet i den del av Palestina som blev Israel är nonsens så sluta använda det argumentet i fortsättningen:

  http://www.palestineremembered.com/Acre/Maps/Story574.html

  Jag tycker inte det är konstruktivt att titta bakåt. Israel idag är ett helt annat land än Palestina 1948. Det viktiga nu är inte att patetiskt käbbla om vem som har rätt till en viss plätt jord utan att hitta en lösning där både judar och araber kan leva i fred sida vid sida. Påminner mig om ett citat från filmen Crocodile Dundee:

  ”Well, you see, Aborigines don’t own the land. They belong to it. It’s like their mother. See those rocks? Been standing there for 600 million years. Still be there when you and I are gone. So arguing over who owns them is like two fleas arguing over who owns the dog they live on”

 • Anonymous skriver:

  Bra att du inte vill hålla på att argumentera om Israels existens.

  I vilket fall så visar ju kartan att majoriteten av muslimerna bodde just i Gaza remsan, samt de områden som blev palestinska enligt FNs tvåstatslösning år 1947. Visst bodde det många araber i andra ställen, men just det område som skulle kallas Israel år 1947 hade en judisk majoritet. Då inkluderar jag inte de områden som araberna förlorade år 1949 när de startade kriget mot Israel och förlorade.

  I Jerusalem har judar varit majoritet i 200 år, Palestinierna vill ändå ha östra Jerusalem med 40% judisk befolkning och alla judiska heliga monument som huvudstad. Samtidigt respekterar Israel staden som en internationell stad.

Skriv en kommentar