Hem / Blogg / Mads Gilbert inifrån Gaza

Mads Gilbert inifrån Gaza

6 januari, 2009

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Ev6ojm62qwA&hl=sv&fs=1]

Mads Gilbert, norsk läkare på plats i Gaza, säger att han har sett en (1) Hamas-soldat bland de hundratals civila som kommit till sjukhuset där han arbetar. Bra att ha med sig när man lyssnar på det skamlösa ursäktandet av Israels övergrepp i Gaza.

Israel sysslar alltså med krigsförbrytelser i Gaza. Fosforbomber som orsakar fasansfulla brännskador används mot civila. En marknad i Bureij har träffats av israeliska raketer och Israel har kränkt libaneniskt kuftrum. Imorse blev en skola i UNRWA:s regi har blivit målltavla och lämnat minst tre döda palestinier. FN varnar för att Israel använder klusterbomber. Expressen skriver:”De skjuter mot civila“. Al-Jazeera ger nattens dödssiffra: 23. Totalt 548 döda.

Jag läser att den israeliska armén kommenderar fd Gaza-bosättare till markoffensiven. Bosättarrörelsen är det extrema uttrycket för Israels koloniala, rasistiska krigsföring mot det palestinska folket. På Västbanken attackerar beväpnade bosättare palestinier som är ute med sina boskap eller för att arbeta vid sina olivlundar, om lundarna inte redan dragits ut från marken och flyttats till bosättarstyrd ockuperat område. Det handlar i många fall om regelrätta lynchningar. Läs mer om bosättningarna hos Diakonia.

Förresten. Den tjeckiske presidenten Topolanek har ångrat sig och tar nu tillbaka sitt uttalande om att Israels angrepp är “försvarshandlingar”. Tjeckiens uttrikesminister kallar incidenten med sin chef för “ett mycket allvarligt misstag”.

Gå med “Utvisa Israels ambassadör ur Sverige!” på Facebook!

Andra som bloggat: Motbilder, Esbati, Jinge, Dinamarca, Röda Raketer, Svensson, Löfqvist, Rawia, Bjereld
I medierna: DN1, DN2, Al-Jazeera, Sydsvenskan, Aftonbladet, SvD, LO-tidningen,