Den 20 mars 2003 inleddes USA:s invasion av Irak. Med förevändningen att regimen gömde massförstörelsevapen kringgick man både folkrätt och FN-konventioner och invaderade landet. Efter en lång ockupation står det klart att invasionen varken har lett till att man hittade några massförstörelsevapen eller till fred och frihet för det irakiska folket. Ockupationen handlade aldrig om det irakiska folkets frihet, utan om USA:s ekonomiska och politiska intressen.
Irak är idag ett land fördärvat av krig och ockupation och villkoren för minoriteter är många gånger mycket svåra med arresteringar, misshandel och tortyr. Under åren av ockupation har övergrepp efter övergrepp uppdagats. Vi minns rapporterna om Abu Ghraib-fängelset, där det kom fram att fångar torterats, våldtagits och utsattes för sexuella övergrepp av amerikanska militärer.
Sedan invasionen har minst 110 000 civila och ytterligare tusentals irakiska poliser och soldater dödats. Miljontals människor har fått fly från sina hem, och ett samhälle har slagits i spillror. Samtidigt har ockupationen sina tydliga vinnare. Landets oljetillgångar ägs nu till absolut största delen av utländska bolag, och storföretag i västvärlden har tjänat stora pengar på kriget.
De tio största bolag som fått uppdrag relaterade till Irakkriget och återuppbyggnaden av landet, har tillsammans fått uppdrag värda åtminstone 72 miljarder dollar.
Vi var många som protesterade mot invasionen 2003 och vi är många som i varje läge fortsätter kämpa för demokrati och mänskliga rättigheter. Insatser för demokrati stavas inte ockupation. Det stavas inte heller krig. Det stavas global rättvisa, och det stavas fred.
Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 2013-03-24