Hem / Nyheter / 8 män äger mer än hälften av världens befolkning

8 män äger mer än hälften av världens befolkning

16 januari, 2017

Klyftan mellan världens rikaste och fattigaste ökar mer än man tidigare beräknat, det visar en undersökning som gjorts av hjälporganisationen Oxfam. De åtta rikaste personerna i världen äger lika mycket som den fattigaste hälften av jordens befolkning. Det är en drastiskt ökande ojämlikhet som undersökningen visar, Oxfam redovisade 2014 att de 85 rikaste ägde lika mycket som hälften av jordens befolkning, 2015 var det 80 stycken och i fjol gällde det de 62 rikaste personerna.  Nu visar det sig även att den fattiga delen av befolkningen har mindre resurser och mer skulder än vad som tidigare varit känt.

– Ojämlikheten är en global kris. Siffrorna vittnar om en ohållbar världsordning som inte bara är orättvis utan också innebär att svält, barnadödlighet och sociala problem kunde ha lösts om resurserna fördelades rimligt. Få makthavare vill prata om eller ta i det faktum att den ekonomiska eliten hindrar utvecklingen. Det här är inte nytt, men betyder att vi måste fortsätta konfrontera och lyfta frågan. Det behövs omfördelning, säger Ung Vänsters förbundsordförande Hanna Cederin.

Uträkningen visar att de fattigaste 50 procenten av jordens befolkning tillsammans endast äger 0,2 procent av världens förmögenheter. Tillsammans blir nettoförmögenheten (tillgångar minus skulder) 409 miljarder dollar, och bara de 8 rikaste individerna ägen 426 miljarder dollar. Oxfam har använt tidningen Forbes lista på världens rikaste personer och jämfört den med data för all världens förmögenheter från Credit Suisse global wealth databook för att få fram siffrorna. Raporten det föregångna året visade att de 62 rikaste personer ägde lika mycket som hälften av världens befolkning men årets data från Credit Suisse visar också att de fattigaste i världen har ännu mindre tillgångar och mer skulder än man trott.

Även i Sverige har klyftan ökat mellan den ekonomiska eliten och oss andra. Ny forskning visar att de rikaste 10 procenten av svenskarna såg sin nettoförmögenhet växa mer än alla andras mellan 2007 och 2012. DN:s nyligen genomförda granskning av näringslivstopparna visar att deras löner är de som ökat snabbast i landet de senaste decenierna. Vad den ökande klyftan innebär i verkligheten är att samhällsproblem som skulle kunna bekämpas får kvarstå och att människor får slita hårdare för att få vardagen att gå ihop samtidigt som resurser att göra något åt det är låsta i privata förmögenheter.