Den uppmärksammade friande våldtäktsdomen i veckan har väckt starka reaktioner runt om i landet. Sexualiserat våld mot unga tjejer är ett samhällsproblem som politiker och makthavare verkar stå fullständigt handfallna inför. I debatten har krav på samtycke lyfts fram som ett svar på den ohållbara situation som råder för sexualbrottsoffer i Sverige. Vi är positiva till en samtyckeslagstiftning och tror att det vore ett steg i rätt riktning, men det räcker inte. Det som måste förändras oavsett lagtext är synen på mäns och kvinnors sexualitet hos rättsväsendet och i samhället.
Det finns mycket som redan nu kan göras för att motverka sexuella övergrepp. Den bild som förmedlas i media och bygger falska föreställningar om hur våldet ser ut måste förändras. De allra flesta våldtäkter sker bakom stängda dörrar där förövaren är någon som offret redan känner, i motsats till ”den ensamma galningen” som gömmer sig i en buske. 2012 kom en rapport som visade att var tionde tjej på gymnasiet har blivit övertalad eller tvingad till sex mot sin vilja. Det vittnar om ett samhälle som genomsyras av en könsmaktsordning där sexualiserat våld är ett vanligt inslag i tjejers och kvinnors liv. Denna insikt måste få genomslag och leda till ett omfattande förebyggande arbete där sexualitet och gränssättning står i fokus.
Det är uppenbart att kunskaperna om sexualiserat våld saknas hos viktiga samhällsinstitutioner i Sverige. Jämfört med andra brott är det färre anmälningar, färre rättegångar och färre fällande domar i sexualbrottsmål. Vi ställer oss bakom det krav som kommit ifrån kvinnorörelsen om ett haverimöte med justitieminister Beatrice Ask, så att en haverikommission kan tillsättas. Personal inom sjukvård, polis och rättsväsendet måste regelbundet få utbildning kring sexualiserat våld för att garantera ett bra bemötande och omhändertagande så att de kvinnor som söker hjälp tas på allvar. Kvinnorjourerna måste också garanteras ett långsiktigt ekonomiskt stöd för den avgörande verksamhet som de bedriver.
Det sexualiserade våldet är ett stort samhällsproblem och påverkar alla kvinnors och tjejers liv. Signalerna från allmänheten är allt för ofta att den utsatta bär skulden genom sitt eget agerande, medan männen undslipper ansvar. Nu krävs att politiker och makthavare tar kraftfulla steg för att göra upp med en unken syn på mäns och kvinnors sexualitet och lägger skulden där den hör hemma.
Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 13-10-06