Hem / Blogg / Utbyggd välfärd för minskad ohälsa

Utbyggd välfärd för minskad ohälsa

19 april, 2011

Allt fler unga tjejer mår dåligt. Tonårstjejer går till skolan med återkommande huvudvärk och sömnsvårigheter. Var femte sjuårig flicka har försökt gå ner i vikt. Omkring 100 000 svenskar lider av ätstörningar – 90 procent av dem är tjejer. I Stockholm, där man räknar med att ungfär 20 000 har ätstörningsproblem, finns bara tre ätstörningskliniker. I hela landet har bara fem landsting ätstörningskliniker som är öppna året runt.

Igår läste jag att hälften av alla tjejer i övre tonåren besväras av oro och ångest. Samtidigt svarar hälften av ungdomarna i en stor undersökning, att de inte har någon vuxen att prata med. Efter 20 år av nedskärningar, står dörren till skolkuratorns rum låst. Skolsköterskan finns på plats varannan tisdag och fritidsgården har stängt.

Tjejers ohälsa är ett problem som är lätt att ignorera. Det tar sig inte högljudda uttryck. Kan till och med bli en normalbild, ”sådär är tjejer i den åldern”. De har lite taskig självbild. Kanske skär sig lite i armen. Äter dåligt. Går nog över.

Det var ett tag sedan jag var tonåring och det slår mig först nu hur bisarra de saker var, som jag och mina tjejkompisar bara förväntades stå ut med. Att gå förbi killgänget som högljutt värderade hur vi såg ut, att bli tafsad på. Killar som rusade in i omklädningsrummet när man duschade. Knappt någon som reagerade. Jag undrar, om det hade varit de manliga lärarna som gömt sig i bastun för att tjuvkika när de kvinnliga lärarna duschade – hade det också bemötts med en axelryckning? ”Äh, gubbar – de är ju såna. Det får man ta”. Knappast. Men tonårskillar ursäktar man hejvilt (”hormonerna”) och tjejerna ska bita ihop, fast vi pratar om grova trakasserier, i den ålder då det är som allra jävligast om någon klankar på ens kropp och utseende.

Det är hög tid att börja ta tjejer på allvar. Lärare och fritidsledare måste sätta gränser. Inga kränkningar är okej. Kuratorer, elevassistenter och skolsköterskor måste anställas, sjukvården utrustas med kompetens och tid att ta emot krisande tjejer. Ungdomsmottagningar måste finnas tillgängliga. Det finns inga ursäkter – tjejer har rätt att må bra.