Det som har länge varit vanligt i USA har också gjort entré i de svenska gymnasieskolorna – övervakningskameran. 17 av ett trettiotal gymnasieskolor i Stockholm övervakar eleverna med kameror. I många fall sparas det inspelade materialet i upp till en månad. Kritiken börjar växa, något som SvD skrivit om här. Elevernas personliga integritet hotas men den ansvariga politikern tillika folkpartisten Lotta Edholm slår ifrån sig genom att lägga ansvaret på rektorernas godtycke.
Det finns mycket att skriva om övervakningkameror som ett intrång och en kränkning av den personliga integriteten. Men jag tror det snarare är läge att slå hål på de myter som omger debatten om övervakningssamhället. Den mest förekommande av dessa argument är trygghetsargumentet. Mera övervakning skapar trygghet för medborgarna. Frågan är om tryggheten är falsk eller på riktig. Svaret hittar vi nog i ett annat land. Om vi vänder blickarna mot USA så är det ganska tydligt att kopplingen ”mera övervakning ger trygghet” är falsk. Där kan man knappast påstå att kameraövervakning har skapat en tryggare skolmiljö. Den används alltför ofta för att studera förlopp över händelser, oftast våldsamma sådana, som redan har ägt rum. Våldet i de amerikanska skolorna, i form av tex skolskjutningar, är vanlig och kommer förmodligen att förbli en del av normalbilden om det är övervakning av eleverna som ses som den prioriterade strategin för att komma åt våldet.
Stockholms borgerliga majoritet har visat de inte kommer att dra sig från att göra inskränkningar i Stockholmarnas personliga integritet. Nu är det upp till oss och eleverna i det berörda skolorna, som tex Tensta gymnasium, att ta upp kampen för vår rätt till en privatliv. Stoppa övervakningssamhället!
Glöm inte att beöka Ung Vänsters kampanjsida Stoppa Rasismen!