Rädslan för att bli utsatt för övergrepp är någonting som många tjejer tvingas förhålla sig till i sin vardag, och som ständigt begränsar tjejers livsutrymme. Det kan handla om att man tar omvägar, undviker parker eller inte vågar gå ensam utomhus på natten, vilket leder till att många väljer att stanna hemma på kvällen om de vet att de inte kan ha sällskap hem med en kompis. Den här vardagsrädslan gör att tjejer inte har samma livsutrymme som killar, och samtidigt tvingas ta ansvar för deras handlingar.
Det ska inte vara tjejers ansvar att anpassa sig till killars och mäns våld. Mäns våld mot kvinnor och vardagsrädsla är en del av ett strukturellt problem som kräver ett samhälleligt ansvar och agerande.
I det strukturella problemet ingår också det våld som sker inom en relation. Inomhus, med någon som man har någon slags relation till, är den farligaste platsen för en kvinna. Det är någonting som sällan tas upp i debatten om vardagsrädsla, vilket ger en snedvriden bild om att det är "den läskiga mannen i busken" som tjejer ska vara mest rädda för.
Det borde vara självklart att tjejer ska känna sig trygga, var som helst, när om helst. Tjejer måste tillåtas ta plats i samhället på samma villkor som killar. Feministiskt självförsvar är en konkret strategi för att tjejer både ska kunna ta plats, sätta gränser och slå tillbaka.
Ung Vänster har länge krävt att tjejer ska få lära sig feministiskt självförsvar i skolan och vi förväntar oss nu att en framtida rödgrön regering tar tjejers rädsla och upplevelser på allvar.
Antaget av Ung Vänsters riksting 2010-05-16