( – eller glad midsommar alla som kämpar för att avskaffa klassamhället!)
Nu är det snart midsommar, skolorna har slutat och solen skiner. När sommarlovet är slut kommer de flesta barn komma tillbaka till skolan solbrända med nya skrubbsår på knäna. Många barn kommer också kunna fylla den obligatoriska teckningsuppgiften ”Mitt sommarlov” med glada bilder av resor till mormor och morfar på landet, sol och bad i Grekland eller utflykten till djurparken. Men för alltför många barn kommer den uppgiften istället innebära att man skäms, hittar på en låtsasfarmor i Spanien eller bara ritar av gården i förorten eller en ensam lägenhet. 30 procent av alla barn kommer i år sitta hemma hela sommarlovet – det visar en nyligen publicerad undersökning utförd av SIFO på uppdrag av Majblommans riksförbund.
När jag var liten åkte jag på kollo. Där fick man lära sig paddla kanot, gå på spökjakt, spela fotboll, dansa tryckare, träffa nya kompisar och massa annat kul. Kollo infördes ursprungligen för att ge alla barn med spring i benen som annars skulle sitta i stan hela sommaren en möjlighet att ändå komma ut på landet. Majblommans undersökning visar att så många som var tredje kommun inte erbjuder någon kolloplats överhuvudtaget i år. I många kommuner är också antalet kolloplatser kraftigt begränsat. I till exempel Stockholms kommun är det bara 4 procent av barnen mellan 7 och 15 år som får kolloplats.
När kommunerna tvingats spara är kolloplats bland det första man dragit in på. I de senaste 20 årens nedrustning av det svenska välfärdssamhället är barnen, tillsammans med pensionärerna, de som fått ta de största smällarna.
I Majblommans rapport kan man också läsa ansökningar från desperata föräldrar som ber om pengar för att över huvud taget ha möjlighet att kunna åka till Skara Sommarland, besöka Kolmårdens djurpark eller köpa nya fotbollsskor till dottern så hon kan åka på fotbollsläger. När jag satt och läste alla ansökningar där människor lägger upp hela sitt liv för några hundralappar fick jag en hård klump i magen. Inte för att jag inte redan visste att vi lever i ett klassamhälle, men för att det blev så tydligt att välfärdssamhället abdikerat när en välgörenhetsorganisation är det fattiga föräldrar vänder sig till för att kunna ge sina barn en chans att göra något kul. Det är också så uppenbart förnedrande för människor att tvingas vända ut och in på hela sitt liv för sådant som borde vara självklara rättigheter.
Majblommans rapport är ett eko från ett samhälle arbetarrörelsen kämpat för att avskaffa. Det klassamhälle som moderata politiker drömmer om ibland, där arbetarklassen tvingades stå med mössan i hand och tigga sig till allmosor från överklassdamer. Genom arbetarnas organiserade kamp tog vi oss därifrån, och skapade ett samhälle där ingen skulle behöva förnedra sig – där ett värdigt liv istället var en rättighet. Idag är det samhället uppenbart naggat i kanten och det som kvarstår utsatt för hårda attacker.
Någon vecka efter att Majblomman lagt fram sin undersökning publicerade Aftonbladet en presentation av inkomsterna för Sveriges rikaste människor och visade hur mycket klassklyftorna ökat de senaste åren. 1980 tjänade de 5 000 som har landets högsta inkomster 5,3 gånger mer än medelsvensken. I dag tjänar de 25,3 gånger mer. Efter att ha läst Aftonbladets genomgång kan man konstatera att problemet i Sverige idag inte direkt är att vi blivit fattiga. Anledningen till att hundratusentals barn sitter hemma på sommarlovet är inte att vi inte skulle ha råd att skicka dem på kollo om de ville, utan istället att pengarna hamnat i fel fickor.
Diskussionen om framtidens vägval borde handla om precis detta: Fler golfbanor och lyxyachter åt överklassen eller spökjakt och simskola åt alla barn? Rätten för några att skryta om sina lyxresor till Florida när de kommer tillbaka till Djursholm eller rätten för alla barn att kunna rita en glad teckning efter sommarlovet? Det kanske vore något att fundera på över sillen för alla Sveriges makthavare.
Glad midsommar alla som kämpar för att avskaffa klassamhället!
Tove Fraurud
Förbundsordförande Ung Vänster
För att läsa hela Majblommans riksförbunds rapport se: www.majblomman.se