Hem / Artiklar / Inga Pigor åt överklassen- låt dem skura de egna dassen!

Inga Pigor åt överklassen- låt dem skura de egna dassen!

28 juni, 2005

Senaste dagarna har debatten om skattesubventioner på ”hushållsnära tjänster” varit het. Kapitalistorganisationen Svenskt Näringsliv presenterade sin lösning på hur vi ska minska arbetslösheten i Sverige, och komma åt problemet med svartjobb. Sänk skatten för den om vill antälla en piga eller två.

Vilka är då människorna som gör de ”hushållsnära tjänsterna”? På vanlig svenska är det pigor. Arbetarklasskvinnor som ska städa och passa upp överklassen i sina villor.
Det är ingen överraskning att just Svenskt Näringsliv ivrar för ett sådant förslag, de företräder ju kapitalisterna i Sverige. Och visst är det uppenbart vems intressen som ligger i fokus när man vill komma undan billigare med att skaffa tjänstefolk till sitt eget hem?
Förslaget visar att det finns en tydlig skillnad mellan Svenskt Näringslivs representanter och vanligt folk. Vi vet var vi skulle hamna om förslaget blev verklighet – vi skulle knappast vara de som anställde pigorna, vi skulle istället bli de som går pigor. Vi skulle inte slippa städa, diska och klippa gräset när vi kom hem från jobbet, vi skulle istället först få göra det hemma hos överklassen och sen hemma hos oss själva. Hur utvecklande skulle det vara? Nej, låt överklassens kvinnor göra det som vi andra får göra när vi är less på hur det ser ut hemma, sätta fart på sina gubbar och ställa krav på de istället!
För de pengar som skulle användas till subventioneringen skulle vi kunna göra mycket bättre saker. Det finns en lång lista på var det behövs folk – skolor, sjukhem och akutmottagningar, känns mycket viktigare än hygienen hemma hos de rika. Det skulle vara mer utvecklande för oss som får jobben, nyttigare för de som går i skolan, bor på sjukhemmen eller behöver akutvård och ge samma inkomster till staten i form av minskade a-kasseutgifter och större skatteintäkter.

Den rimligaste åtgärden för att minska arbetslösheten och långtidssjukskrivningarna är fortfarande att införa 6 timmars arbetsdag. Det, om något, skulle lämna utrymme för fler på arbetsmarknade och ge människor mer tid till att göra annat än arbeta.
Och så kanske pigköparna skulle få tid att skura sina egna dass istället?

Clara Norberg Averbo
Förbundssekreterare
Ung Vänster
050629