Vänsterpartiet, miljöpartiet och regeringen har förhandlat klart om förslaget på den stopplag som var tänkt att förhindra utförsäljningen av våra gemensamt ägda sjukhus. Men i strid med det 121-punktsprogram som man själva kom överens om efter valet 2002 slår man nu fast att landstingen ska kunna sälja sjukhus och att de som köper dem också ska kunna tjäna pengar på verksamheten. Just det som den nya lagen skulle förhindra.
– Lagförslaget som innebär att privata aktörer ska kunna tjäna pengar på vården är ett stort svek med tanke på vad som står i 121-punktsprogrammet som socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet kom överens om efter valsegern 2002, menar Clara Lindblom, ombudsman för Ung Vänster Storstockholm. Där står det klart och tydligt att sjukhusen inte ska kunna överlåtas till företag som drivs med privata vinstintressen.
Ung Vänster Storstockholm motsätter sig starkt att privata aktörer ska kunna pressa ur vinst från våra skattepengar – skattepengar som ska gå till vården och ingen annanstans.
– Capio, Carema och övriga skattefinansierade vårdföretag gjorde i fjol rekordvinster på sammanlagt 2,4 miljarder kronor, fortsätter Clara Lindblom. På Capios hemsida, som till exempel driver S:t Görans sjukhus i Stockholm, kan man bland annat följa bolagets aktiekurs i realtid. Det är alltså inga små ideella stiftelser som är på väg att ta över våra sjukhus.
Privata aktörers vilja och engagemang dikteras av hur stor lönsamheten är – inte att erbjuda alla medborgare en bra sjukvård.
– Privata sjukhus vill bara utföra den vård som ger mest vinst. Personer som kan köpa sig bättre eller snabbare vård blir mer lönsamma ”kunder”. Tycker man det är okej att privatekonomin avgör hur länge man skall gå med en värkande höft eller annan åkomma är väl allt helt i sin ordning. I Sverige har vi dock sedan länge svarat nej på den frågan, avslutar Clara Lindblom.
För frågor, kontakta Clara Lindblom på 0736-31 63 64 eller Ung Vänster Storstockholm på 08-640 80 05