Hem / Nyheter / Folkpartiet Reaktionärerna!

Folkpartiet Reaktionärerna!

2 mars, 2005

Det parti i Sverige som gjort mest för att göra den svenska extremhögern rumsren, folkpartiet, är nu också rasismens megafon i riksdagshuset. Vi som trodde att rasisterna åkte ur riksdagen med Ny Demokrati har fått fel. Folkpartiet har gjort kraftansträngningar i att befästa och utveckla en rasistisk debattordning.

Till folkpartiets lista över rasistisk politik (som dom själva titulerar ”arbetsstimulerande”) läggs språktester för invandrare, arbetskraftsimport där invandrare ska stå för låglönejobb, attackerna mot de sociala skyddsnäten då invandare ska tvingas till förnedrande jobb för en lönecheck strax ovan socialbidraget, slaktandet av LAS (lagen om anställningsskydd) som endast leder till att arbetsgivarnas våta dröm uppfylls och människor med mörk hudfärg eller annorlunda namn blir av jobben. På listan ska folkpartiets senaste utspel läggas till.

I sitt ”integrationspolitiska” program kräver folkpartiet att invandrare som döms till mer än två års fängelse ska utvisas på livstid. Det samma ska gälla för den som dömts till fängelse tre gånger. Det är en modell från högerregeringar i Europa som kopieras. Regeringar där högerextremister har ett avgörande inflytande. Danmark är det mest närliggande exemplet på att denna typ av rasistiska förslag tagit sig in i de parlamentariska församlingarna. Fortsätter folkpartiet detta drev lär blombuketterna från Dansk Folkeparti komma som på beställningar.

Alla vi som är antirasister har nu en stor uppgift. Mot det parti som vill rulla tillbaka invandrares medborgerliga rättigheter måste vi protestera. I kampen mot rasismen är folkpartiet numera en huvudfiende. Vi ses i den kampen!


Jonas Lindberg
Ung Vänsters verkställande utskott