Den första februari genomförde den nepalesiske kungen en statskupp, avsatte regeringen och utlyste undantagstillstånd. Nu har han tillsatt en egen regering som han själv tänkt leda.
Fram till 1990 hade kungafamiljen i Nepal oinskränkt makt och politiska partier var förbjudna. Allt sedan den politiska demokratin föddes, genom folklig resning, har kungen gjort allt för att rulla tillbaka de landvinningar demokratirörelsen gjort och ta makten tillbaka till kungahuset.
– Behovet av internationell uppmärksamhet är nu enormt, säger Tora Breitholtz, förbundssekreterare i Ung Vänster. Det krävs kraftfulla protester mot både den diktatoriska kuppen och det brutala polisvåldet mot fredliga demonstranter, menar hon.
– Det är den civila befolkningen och de demokratiska organisationerna hamnar i kläm mellan repression från en maktgalen kung som avsatt de folkvalda och ett smutsigt inbördeskrig, menar Tora Breitholtz.
Vardagslivet slits sönder av kriget, och systematiska mord och våldtäkter på påstådda politiska motståndare är vanligt förekommande. Fabriker, universitet och skolor stängs och många förlorar sin försörjning. Våldet har varit ständigt närvarande under tio års tid och krävt över 11 000 människors liv.
Tora Breitholtz besökte Nepal i september 2004 för att följa demokratirörelsens kamp och bidra med svenska erfarenheter av flerpartisystem i en monarki och av betydelsen av kvinnors deltagande i politiskt arbete. Många av de aktivister och politiker hon mötte där har fruktansvärda erfarenheter av kungaregimens terror och är inte trygga idag.
– Det är uppenbart att det finns demokratiska krafter i Nepal som förtjänar vårt stöd. Jag förväntar mig att Sveriges regering tänker göra klart för kungaregimen i Nepal att Sverige tar avstånd från kuppen och stödjer demokratirörelsen, avslutar Tora Breitholtz