Regeringen kom i veckan med ett förslag som bland annat ska göra det svårare att dela musikfiler och annat med varandra på nätet. Det ska till exempel bli straffbart att ladda ned låtar från nätet. Ung Vänsters ordförande kallar förslaget ”ett djärvt steg tillbaka till stenåldern”.
– Det här är helt orimligt. Juridiskt är det som om läsaren, och inte den ansvarige utgivaren, skulle få betala böter om till exempel DN skulle publicera en upphovsrättsskyddad bild utan tillstånd. Samtidigt är lagförslaget begripligt om syftet är att gå skivbolagens ärenden. Det är uppenbart att det är det Thomas Bodström gör. Det här är ett övertydligt skolboksexempel på hur staten och kapitalet gaddar ihop sig, mot vanligt folks intresse av musik och litteratur, säger Ali Esbati.
– Piratkopiering är ett självklart sätt att använda den nya tekniken. Internet är till för att sprida information. Det krockar naturligtvis med företagens försök att sätta upp stängsel för informationen. Kapitalistiska produktionsförhållanden är uppenbart usla för att utveckla ett rikt kulturliv.
– Thomas Bodströms pressmeddelande om att detta skulle vara ”till nytta för såväl tillväxt och sysselsättning som för ett rikt utbud inom kultursektorn” är nyspråkligt nys. Det är precis tvärtom. Hur skulle människors kulturutbud kunna öka av att bara de som har råd att betala 199 kronor för en CD får lyssna på den musik de vill? Det är som att stänga ett bibliotek och kalla det uppmuntran för bokförlagen. Som tur är kommer de här biblioteken inte att låta sig stängas.
Ung Vänster har sedan tidigare direkt uppmuntrat piratkopiering och på olika sätt arbetat för att fler ska ansluta sig till fildelningssystem för till exempel musik eller datorprogram.
– Det kommer vi att fortsätta med. Att bryta mot lagen i det här läget innebär helt enkelt att man gör något väldigt rimligt och samtidigt utvecklar både tekniken och kulturlivet, säger Esbati.
– Ung Vänster har flera konkreta förslag på hur man kan gå i rakt motsatt riktning. Vi vill att staten ska bygga upp ett internetbibliotek för musik, där Sveriges artister frivilligt kan lägga upp sina inspelningar. Biblioteket ger sedan en ersättning till artist, textförfattare, skivbolag m.fl. som ökar med antalet nedladdningar. Upphovsrätten stannar hos upphovsmännen, som när som helst kan dra tillbaka sina verk. Målsättningarna är flera: att musik som standard ska vara något avgiftsfritt, att utbudet ska öka genom att fler artister ska kunna försörja sig på sin musik, att stödja mindre skivbolag, och samtidigt att vinsten av att anpassa musik till kommersiella krav ska bli mer begränsad.
– Regeringens förslag gynnar också bokjättar på bekostnad av studenters ekonomi och kunskapstörst. Vi vill instället ha en särskild satsning på att sprida studentlitteratur elektroniskt, avslutar Ali Esbati.