Hem / Artiklar / Coronapandemin slår hårt mot rasifierade inom arbetarklassen

Coronapandemin slår hårt mot rasifierade inom arbetarklassen

2 mars, 2021

Många vill få det att framstå som att coronaviruset är något vi alla genomlider tillsammans – att vare sig du är rik, fattig, vit eller ej så kommer du drabbas lika hårt av covid-19. Ett virus kan ju varken se färg eller klass. Detta är att påstå att Sverige är ett land där varken klasskillnader eller rasism existerar. Vi önskar också att samhället såg ut så men coronapandemin har en gång för alla bevisat att så aldrig varit fallet. Redan innan pandemin blev ett problem i Sverige misstänkliggjordes exempelvis personer med östasiatiskt utseende för att bära på smittan vilket många personer vittnat om.

De som dött till följd av corona är i högsta grad personer med invandrarbakgrund från till exempel Somalia, Syrien eller Irak, och egentligen borde man, tragiskt nog, nästan kunnat förutspå det. På grund av diskrimineringen av rasifierade på arbetsmarknaden tvingas man inte sällan, som rasifierad, arbeta inom de tyngsta och mest slitsamma yrkena och ofta på vikariat eller under visstidsanställning. Hur ska man då kunna sjukanmäla sig när man känner sig krasslig?  

Ingen borde under krisen behöva känna att man riskerar liv, men ändå är många tvungna att gå till jobbet för att pengarna inte räcker till annars. När man dessutom inte har något annat sätt att ta sig till jobb eller skola än den ständigt fulla spårvagnen eller bussen, eller om man tvingas bo tätt inpå sin familj i lägenheten – hur ska man då ha möjlighet att hålla avstånd?

Det är tydligt att överrepresentationen av covid-fall hos till exempel svensksomalier inte handlar om informationsbrist. Istället handlar det om att vi lever i ett klassamhälle som dessutom präglas av rasism. Frågorna man bör ställa sig borde kanske vara: var är extrabussarna som hade behövts på de överfulla linjerna? Varför pratas det om marknadshyror i stället för fler billiga hyresrätter? Varför tvingas rasifierade till sämre arbeten och varför tas rasifierade inte på allvar inom vården? Problemen uppkom inte i och med corona – de blev bara tydligare. Problemen har funnits så länge kapitalismen och rasismen gjort det och vi i Ung Vänster menar att coronapandemin synliggjort fundamentala problem i vårt samhälle.


Lyamba Palmér, distriktsledamot Ung Vänster Älvsborg
Henrik Malmrot, förbundsordförande Ung Vänster