Hem / Artiklar / CPE stoppas – men attackerna mot den svenska anställningstryggheten består

CPE stoppas – men attackerna mot den svenska anställningstryggheten består

9 april, 2006

Den planerade uppluckringen av anställningsskyddet i Frankrike stoppas. Glädjande, folket vann och regeringen fick backa. Det är en seger för fackföreningsrörelsen i Frankrike, och en seger för alla de ungdomar som demonstrerat på Frankrikes gator. Men kampen om trygga jobb är långt ifrån över. Borgaralliansens attackerna mot det svenska anställningsskyddet fortsätter.

Idag skriver den borgerliga ”minialliansens” ordföranden på DN-debatt om att ökad otrygghet på arbetsmarknaden skulle leda till minskad arbetslöshet bland ungdomar och med stöd av en så kallad oberoende tankesmedja, ”Den nya välfärden”, menar de att ungdomsarbetslösheten är ännu högre än det som redovisats. Självklart är tankesmedjan en lobbyorganisation för borgerligheten, lika lite partipolitiskt obunden som Svenskt Näringsliv. Uppenbart är att syftet med organisationen och uppblåsandet av arbetslöshetssiffrorna knappast handlar om omtanke för oss unga, tvärt om.

Vi har en skyhög arbetslöshet, men att räkna in sjukskrivna eller heltidsstuderande i statistiken har ett tydligt och överlagt syfte. Att använda arbetslösa som storslägga för att försämra för vanligt folk är knappast något som gynnar ungdomar, varken arbetslösa, deltidsjobbare eller arbetande. För det är fullständigt uppenbart att de orangea fanbärarna inte på något sätt har som målsättning att förbättra den situation som vi ungdomar lever i. I stället spottar de oss rakt i ansiktet med sina förslag som inte handlar om något annat än att minska makt och inflytande för oss vanligt folk till förmån för storföretagen, den ekonomiska eliten.

Om man lägger korten på borden och slutar snackar fluff så blir syftet tydligt, att ge sjukskrivna, arbetslösa och de som jobbar en ordentlig käftsmäll. I artikeln menar det orangea gänget att anställningstrygghet och rimliga ersättningar vid arbetslöshet eller sjukskrivningar är ett hot mot oss unga, de säger också sig vara oroliga för vår framtida pension. Verklighetsfrånvänt så att det stinker. De frågar sig vad och för vilka anställningstryggheten är bra för. ”Tryggheten skyddar dem som redan kommit in och fått ett jobb, mot vad kan man undra?” Det undrar borgaralliansen, men det är inte speciellt svårt att svara på för oss som haft osäkra anställningar.

Det handlar om rätten till att få utrycka sina åsikter utan att riskera att få sparken dagen efter, eller om att kunna säga ifrån när man blir tafsad och kladdad på av chefen, om att kunna planera sitt liv, om att veta om man får jobba nästa vecka. Det handlar om grundläggande saker som att kunna betala sina räkningar i slutet av månaden. Om borgarnas galenskap, att ökad otrygghet skulle skapa fler jobb, vore sann, varför är då arbetslösheten högst bland ungdomar trots att det är vi som går på flest otrygga anställningar? Eller varför är arbetslösheten högst inom de sektorer där osäkra anställningar är vanligast förekommande? Eller hur skapas fler jobb för att det blir lättare att sparka folk? Vi vet att skiljelinjen inte går mellan arbetslösa eller de som har jobb. Med förslag om att det ska bli lättare att sparka anställda, att sjukersättning och a-kassan ska sänkas eller att arbetsgivaravgiften skall avskaffas så blir det tydligt vilken sida man står på. Man vill piska de sjukskrivna och arbetslösa ytterligare. Samtidigt som sänkta ersättningsnivåer kan hålla nere lönerna och se till att folk tar jobb till sämre villkor. Att avskaffa arbetsgivaravgiften för ungdomar kommer om något att försämra vår framtida pension.

Nu krävs det att vi som inte vill ha en situation där man kan få sparken när som helst eller få våra löner sänkta, tar ställning. Istället för uppluckringar och försämringar krävs en politik som sätter arbete åt alla före inflationsbekämpning och EU-anpassning. är det någon som ska piskas idag är det knappast de som jobbar eller är arbetslösa. Istället är det storföretagen, som inte anställer trots skyhöga vinster och arbetsköpare som pressar de anställda med dålig arbetsmiljö, som ska attackeras. Ung Vänster kräver en stärkt arbetsrätt och minst 200 000 nya jobb i offentlig sektor.

Ida Gabrielsson
Ordförande Ung Vänster